Antano-Crianza-vinbanken-1410x165px_JPGAntanoCrianza-vinbanken-350x300px_JPG

Påskpaj från Ligurien och vintips

Favoritmarkera

Att laga den här pajen tar tid. Ursprunget hittar ni i Genua, Ligurien och förr gjordes den alltid till påsk, med stor omsorg.

Tidigare skulle degen bestå av 33 knapriga lager som symbol för Jesu Kristi levnadsår. Idag låter man sig också väl smaka av pajen som kanske lagats på lite enklare sätt. En förenkling kan vara att använda djupfryst smördeg.

Servera pajen ljummen, då smakar den som godast. Vin till är ett friskare rött vin eller smakrikt, aningen fetare vitt vin.

Recept | Torta pasqualina, 8 portioner

Deg:
8 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
1 krm salt
2 msk olivolja + olja att pensla med
2, 5 dl vatten

Fyllningen:
1 kg bladspenat
Salt, peppar
1 – 2 tsk mejram (färsk eller torkad)
1 torr småfranska, utan skorpa
Ca 1 dl mjölk
2 ägg
80 g färskriven parmesanost
500 g ricotta (kan bytas ut m kesella)
Salt, peppar

50 g smör
6 ägg

Tid: 3 tim

Gör så här

1. Degen: häll upp mjöl och salt på bakbordet, blanda i oljan och knåda in vattnet så att det blir en blank, smidig deg. Knåda kraftigt i ca 10 min. Dela degen i 12 stora bitar, rulla dem till små kulor och lägg dem på en mjölad bakduk. Täck med en lätt fuktad duk och låt vila i cirka en (1) timme.

2. Fyllningen: ansa och skölj spenaten. Lägg de våta bladen i en kastrull, låt dem få ett hastigt uppkok. Låt bladen rinna av väl och kallna, kram ur överflödig vätska. Finhacka spenaten och smaksätt med salt, peppar och mejram.

3. Skär det torra brödet i små bitar som mjukas upp cirka 1 del mjölk. Vispa sönder äggen och rör i 2 – 3 msk parmesanost. Blanda ner det lätt urkramade brödet, rör ner ricotta/kesella. Vänd försiktigt ner spenaten. Krydda.

4. Kavla ut en degboll så tunt som möjligt på mjölat bord och dra den sedan försiktigt åt alla håll med händerna så att den blir ännu tunnare.

5. Smörj en springform (26 cm) med lite olja, lägg på degplattan så att den hänger ca 1 cm över kanten. Pensla lätt med olja. Kavla ut och gör likadant med ytterligare 5 degbollar. Pensla lätt med olja mellan varje deglager utom på det sista.

6. Fördela fyllningen på degen, jämna till den och droppa på ite olja. Gör sex fördjupningar på jämna avstånd med baksidan av en sked. Lägg en liten klick matfett i varje. Knäck försiktigt 6 ägg som får glida ner i varsin fördjupning utan att gulan skadas. Strö över resten av osten. Sätt ugnen på + 200 C.

7. Kavla ut resten av degbollarna på samma sätt som de första, lägg dem på varandra i formen och pensla med olja emellan. Lägg små klickar av matfett längs med kanten. Vik in degen som hänger över kanten och tryck ihop den.

8. Pensla ovansidan med olja. Gör försiktigt några hål i locket så att ångan kan tränga ut (så att äggen inte går sönder!). Ställ in i ugnen och grädda guldbrun i cirka 1 timme och 15 minuter. Serveras bäst ljummen.

Vintips, från 2010:
Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo 2013 (2415), Italien, 92 kronor
Torr, ungdomlig, lättsamt fruktig smak med inslag av gråpäron, mandel och grapefrukt. Rund mjuk och blommig ton ger intressant snits.

Rocca di Montemassi Le Focaie (2523), Italien, 89 kronor
Generös och solmogen doft av mörka bär, bigarråer, sötlakrits och mörk choklad. Smaken är modernt fruktig av mogna körsbär med inslag av mörka bär, kafferostade fat och en avrundad mjuk eftersmak.

Lämna ett svar