Smak av eucalyptus – bra eller dåligt

Favoritmarkera

Koalabjörnen äääälskar eucalyptus men hur ställer sig människor till smaken när man hittar den i sitt vinglas? Eucalyptol eller som den kemiska beteckningen, 1,8-cineole, är beståndsdelen som återfinns i röda viner vars smak ger hintar om mint och eucalyptus.

Eucalyptol har en mycket låg ingångströskel vad det gäller smakförnimmelse, siffran som nämns är 3,2 parts per billion och för en lekman är uppgiften lika svår att greppa som att applicera i verkligheten. Studier har visat att rödviner ibland uppvisar så mycket som tre gånger så stora minsta värden (se ovan) medan bland vita viner det knappt återfinns någon eucalyptol alls. Det stärker hypotesen att ämnet samlas och byggs upp i druvskalen varefter det frigörs till vinet under macerationen (när skal lakar ur färg till musten).

Hur och varför
Med anledning av den kunskap som finns idag tror man att förnimmelsen av eucalyptol i vin uppstår på detta sätt:
* Det bildas naturligt över tid i vin som innehåller den kemiska beståndsdelen 1,8 cineole.
* Det produceras naturligt i frukten under växtsäsongen och mognaden.
* Det överförs och absorberas av frukten (druvorna) externt, exempelvis från gummiträd som växer i vingårdars närhet.

Alla som varit nära gummiträd en varm, solig dag vet hur väl man känner doften varför det senare alternativet låter fullt rimligt.

Och, är det bra eller dålig vin när vin smakar av mint eller mynta? Som svar på den frågan finns en studie från Australien som visar att konsumenter accepterar upp till 27,5 part per billion av 1,8-cineole innan de tackar nej. Ett mått nog så viktigt för den australiensiska vinproducenten som förr svävade i det blå om hans/hennes vin skulle få godkänt eller inte av en kräsen vinpublik.

Och nog är det med myntasmak som med det mesta när det gäller vin, balans, balans och åter balans. Då smakar det oavsett egenhet alltid som bäst!

Förslag på vin med skön myntasmak
Wyndham Estate Bin 444 Cabernet Sauvignon 2006 (nr 86335), Australien, 99 kronor
Vinet hittar ni i beställningssortimentet. Provade för ett år sedan och mitt intryck var det av ett bra vin med lätt uppgraderad snits och skön balans. Att ovanstående text kommit till efter info från producenten puffar såklart fram rekommendationen. Angående balans för 1,8-cineole lär Wyndham ha full koll!

Cape Mentelle Shiraz 2006 (nr 82660), Australien, 199 kronor
Personlig favorit. Alltid bra, alltid läcker och balanserat välgjord.

Yalumba Hand Picked Shiraz Viognier 2005 (nr 94240), Australien, 228 kronor
Blåsvart färg. Tät, koncentrerad doft. Smaken är fyllig, generös av björnbär, mörk frukt, violer, mynta och mörk lakrits samt fat. Komplex och i sin generositet läckert elegant. Lång eftersmak.
Betyg: 4+
Provad: 2010-03-19

Lämna ett svar