Laddar annons
16 Apr, 2010

Veckans mat och vintips, wok och vitt vin

Det mesta går att woka! Låt råvaran och övriga ingredienser styra kryddorna mot det asiatiska köket. Använd ingefära, citrongräs, cocosmjölk eller en sötsur sås för att sätta stilen. Busenkelt och gott fredagsmys!

I mitt mat och vinkomboexempel har ni använt fläskkött med någon av ovanstående kryddor. Vintips till är vitt, aromatiskt runt och fruktigt vin.

Två av de nya marsvinerna som kan passa bra gör det med anledning av druvsorten, viognier.

6381 Gnarly Head Viognier 2009, Kalifornien-USA, 85 kr
Druvor: Viognier.
Smak: Torr, lätt/medelfyllig. Aprikosgul fruktsmak, lättsam helhet, inslag av en lätt blommig sötma.
Passar till: Varmrökt lax, andra rätter fisk e ljusa kötträtter m rökiga smakinslag. +Se vin-matförs.nedan
Omdöme: Bättre vin. Lättsam mingelkandidat surfar runt på lättfångad generositet. Trevlig!
Betyg: 3

6290 McManis Viognier 2008, Kalifornien-USA, 89 kr
Druvor: Viognier.
Smak: Torr, medelfyllig. Parfymerad smak av aprikoser och päron, blommig rondör. Tyngre stil av vin som kräver sval temperatur.
Passar till: Asiatiska rätter, fiskrätt m pepparrot, kall inkokt lax med lime.
Omdöme: Bättre vin. Smaktyngden kräver sitt/=rätt serveringstillfälle.
Betyg: 3+