Paella, härlig maträtt för många+storpack vin

Favoritmarkera

PAELLA. Längs Medelhavets strandlinje mellan floden Ebro i norr och staden Cartagena i söder ligger den spanska regionen Valencia. Idag ett av Europas mest populära turistområden.

Inte minst för många Skandinaver som söker ett semesterboende eller ett andra hem med tillgång till sol, bad och avkoppling som golf. Historiskt sett har många olika folkslag påverkat regionen och alla har de lämnat avtryck. Framförallt till maten. Som stadsnamnet Cartagena röjer finns kopplingar till Fenicier men hit kom även araber på vägar som gick över norra Afrika. Mycket senare anlände Italienska immigranter via Katalonien precis som att Valencia nu är en populär semesterregion för fransmän och engelsmän. Det lokala köket som hantverk och kultur är en skön mix mellan afrikanskt, syd- och nordeuropeiskt och arabiska influenser. Gränsen till Medelhavet betyder att fisk och skaldjur är vanligt förekommande precis som att inlandets stora grönsaksodlingar ger tillgång till en stor variation av frukt och grönsaker.

Rabl Grüner Veltliner 2009 (2296), Österrike, 159 kronor för 1,5L
Omdöme: Vardagsvin. Passionsfruktkryddig med limetwist. Toppköp i låda.
Passar till: Kall inkokt lax, kokt torsk, rödbetor, blomkål, svartrötter, citronsaffransås m m som tillbehör. Gärna citronklyfta för extra syrlig smak till rätten om detta vin upplevs som syrligt när serverad till maten.
Betyg: 4
Provad: 2010-06-10

 

Vin till Paella | Topp 10

 

Kommentera

 1. kalla kula
  3 mars 2013

  Var fasiken är receptet på paella?

  • Elke Jung
   3 mars 2013

   Oops, bra att du såg att länk bruten. Lagt till ett nytt recept direkt från Tasteline. Det finns som sagt var många att välja bland. Kolla även vinförslag i denna post, som fortfarande är bra men funkar bäst till skaldjur + vet att vin har annan årgång idag.