faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Moulin Touchais är vin för dig med tålamod

Favoritmarkera

Tillsammans med Munskänkarna i Vetlanda fick jag under helgen tillfälle att prova ett antal helt fantastiska viner. Vertikalprovningen av Moulin Touchais innehöll årgångarna 1992, 1985, 1977, 1975 och 1953. Det här var utan tvekan en vinupplevelse långt över den vanliga.

I kommunen Doué-la- Fontaine som ligger 30 mil söder om Paris och 17 km från Saumur ligger källaren som idag rankas som världens största vad gäller antal buteljer och är enskild egendom. Källaren lär rymma mellan 2,5 till 3,5 miljoner flaskor och åldern på vinerna sträcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet. Det var först på 1970-talet som familjen Touchais öppnade upp källaren efter att den murats igen av säkerhetsskäl vid andra världskrigets utbrott.

I genomsnitt håller var tredje skörd av chenin blancdruvor den kvalitetet som krävs för Moulin Touchais. Vinet klassas med appellation Coteaux du Layon och i det fall att standaren inte nås blir vinet enkel Anjou blanc. Druvorna är, i regel, inte angripna av ädelröta-pourriture noble och de plockas när de är övermogna, ibland så sent som i oktober/november. Numer plockas även en liten del i ett tidigare skede när fruktsyran är markerad. Plockningen sker i flera omgångar, ibland upp till fem eller sex gånger.

Vinet jäser länge, mellan fem till sex veckor vid låg temperatur vilken vanligtvis ligger under 10+ grader C. Vinet klaras varefter det buteljeras. Tidpunkten infaller tidigt på året, direkt efter skörd. Den yngre generationens vinmakare buteljerar redan i februari medan det förr var brukligt  att vänta fram till sommaren därpå. Fräschören blir bättre med det nya sättet, å andra sidan kan hållbarheten ha stärkts av lång tid på fat. Jean-Marie Touchais berättar att hans far brukade säga att den som inte var nöjd med sin Moulin Touchais efter 50 år kunde komma tillbaka med tomflaskan och få pengarna tillbaka.

Vertikalprovning Moulin Touchais 1992, 1985, 1977, 1975, 1953

1992
Gul färg. Stor tydlig doft, lätt inslag av petroleum. Söt, nästintill simmig smak av gul frukt, päron och mandel. Inslag av bivax och karamell. Lång eftersmak med karamellton.
Betyg: 3+

1985
Bärnsten. Stor doft av karamell och rök. Söt, gul frukt, torkat hö, torkade aprikoser, saffran, karamell. Rökig mineralton. Komplex. Lång balanserad eftersmak. Smakar lustigt nog….ungt!
Betyg: 5-

1977
Bärnsten. Doften är inte på topp, nästintill defektvarning. Söt smak utan simmig koncentration. Inslag av nötter, hasselnötter, torkade frukter, karamell och mandel. Smaken är inte på långa vägar i närheten av vad doften vill berätta.
Betyg: 4-
Högt betyg, trots den initialt helt avskräckande doften av ett potentiellt defekt vin. Smaken är dock helt fantastisk.

1975
Bärnsten, gyllengul. Söt torkad frukt av äpple och päron. Stram syra, inslag av karamell. Komplex och mycket elegant med ett distinkt driv av den balanserade fruktsyran.
Betyg: 4+

1953
Gyllengul. Lätt parfymerad doft. Komplex. Halvtorr smak, inslag av nötter som mandel, torkad gul frukt, aprikoser och saffran. Komplex, balanserad. Fruktsyran är fantastisk, lång!
Betyg: 5

Senast jag provade fler årgångar av Moulin Touchais var den 16 mars 2006. Då var tillfället unikt och den provningen innehöll ett vin från 1887. Från mina provningsnoteringar ser jag att 1977 även då var aningen tveksam, framförallt i doften som jag beskrivit som ”murrig”. 1975 har fått toppbetyg och är rankat som det eleganta vinet, medan 1985 är generös, stor och ungdomlig. Jag har inte provat 1953 tidigare.

Årgång 1975 var det vin som flest av deltagarna rankade som nummer ett i denna provning. Men, det var svårt att lyfta fram ett vin, de var alla helt fantastiska– men sinsemellan olika och därför bra vid olika tillfällen. Om man nu är finsmakare så är man – eller hur ska man annars förklara hur det ens är möjligt att lyfta fram ett vin framför ett annat när skillnaden är så hårfin som här och på en nyansnivå långt över det vanliga.

Vill ni se vart Vignobles Touchais håller till, klicka här. Länken indikerar “vente directe”. Ni som var med på provningen i helgen minns historien, därtill sann!, om gruppen som blev ombedda att köpa Moulin Touchais på den lokala macken.

Fler artiklar på Vinbanken om Moulin Touchais, “Inte ett vin som andra – Moulin Touchais 1983

Lämna ett svar