Veckans mat och vin-injektion från Percy

En vit och en röd på bättre nivå med egna stilar och personligt uttryck. Vad kan passa bättre i helgen än en djupdykning och vin och matvärlden. Låt er inspireras av Percy som jag förstår kommer att sluta skicka sina tips på grund av jobb och kontintentförflyttning. Grattis till det men synd för alla läsare här. Bründlmayer Langenloiser Grüner Veltliner 2009 (2910) för 119:- Grüner Veltliner och Willi Bründlmayer, mer Österrike än så blir det bara inte. När vinet dessutom har de, för druvan, klassiska dragen av mogna ljusa persikor och vitpeppar är det en order och inte en rekommendation att köpa. Det hela kompletteras med örtkryddor, citrussyra och mineral. Läckert helt enkelt. Vi dricker gärna Grüner Veltliner till Wienerschnitzel, gör det Du också! Den här gången drack vi det dock till en av våra hempåhittade favoriter; Zucchinispaghetti svängd i smör, vitlök och lite citronsaft, toppad med halstrade pilgrimsmusslor och en sked med laxrom. Avsluta med ett drag eller två på svartpepparkvarnen, bättre blir det bara inte. Vinbankens kommentar: Torr, medelfyllig. Örtkryddig grön fruktsmak av äpplen och vita päron. Ren, lång eftersmak. Betyg: 4 Provad: 2010-08-19 och 2010-09-21, med exakt samma betyg. C J Pask Omahu Road Syrah 2009 (2163) för 99:- är veckans röda. Icke franska producenter brukar kalla druvan Syrah eller Shiraz beroende på om de valt att göra ett stramare, mer frankofilt vin eller ett mer fruktmättat, lite svulstigare dito, Båda är iofs goda men det kan vara bra att veta så inte överraskningsmomentet blir för stort. Möjligen kan förväntningar/överraskning ha spökat lite för de professionella provarna, de var nämligen mer än vanligt kluvna beträffande det här vinet. Själv tycker jag det är omisskännligen franskt i stilen med bra kryddighet och syra, mörk björnbärsfrukt och peppar. Smakrikt men inte överväldigande, möjligen finns där lite choklad också. Gryta passar förståss perfekt men eftersom jag tjatat om det rätt mycket under hösten föreslår jag istället en Wallenbergare på viltfärs (älgfärs är tam, spetsa den med malda trattisar och dito enbär) med rårörda lingon och mandelpäramos. Vinbankens kommentar: Lätt/medelfyllig. Örtkryddig, lätt fruktig, stram syra och mjuka tanniner. Bättre vin. Saftig helhet hade lyft sig med stramare snits e mer innehåll. Betyg: 3- Provad: 2010-08-19.

Recept andra gillar