Veckans vin och mattips av Percy

Här är sista tipset från Percy. Läs och inspireras! Min (läs Percys) ambitionen har alltid varit att tipsa om viner som står för något eget och inte bara det som gjorts för att passa alla. Missförstå mig rätt - ett vins första skyldighet är att vara gott, men det får också gärna leverera något utöver den gyllene medelvägen som gillas av alla. På bild, ej samma årg som provad. Ett vin som gillas av många är aldrig fel men det som görs just för att attrahera så många som möjligt blir lätt lite slätstruket och anonymt. Sålunda avslutar jag med ett gott vin som definitivt inte kan beskyllas för att vara just det! (Dessutom gjort på druvor som odlas på få ställen i världen, att köpa är alltså en kulturgärning! Slå vakt om de små, lokala som vågar värna eller återuppväcka arvet). 90079 Chateau Peyros Vielles Vignes 2005 för 120:- är till 80% gjort på druvan Tannat, som i princip bara odlas i Madiran och Uruguay (de resterande 20% kommer från Cabernet franc, som inte heller är en druva för "the main road"). Tannat ger rejält sträva och strama viner men med en härlig karaktär, no wimpy wines här inte. Moderna metoder i vinkällarna har medfört att vinerna är mer drickfärdiga nu än förr i tiden. I veckans vintips finns en animalisk, stallig doft, bra rostade fat, mörka bär, örtkryddor och lite tobak. Smaken rymmer allt detta men framförallt en rejält sträv stramhet som minner om slånbär ty här finns också en påtaglig fruktsyra. Var lugn dock, bakom "det hele" finns också en härlig frukt som bär upp allt det sträva. Vinet kräver dock mat och måste dekanteras i god tid (gärna redan vid lunch) innan det ska drickas. Har Du lyckats få tag på en julhare så är det här vinet att dricka till. Vi andra (lillebror behåller alla harar för sig själv) får hålla tillgodo med annat smakrikt vilt, varför inte ren eller vildfågel i någon form. Vinbankens kommentar till det föreslagna vinet: Druvor: 80% tannat och 20% cabernet franc. Violparfymerad doft med inslag av tobak.Medelfyllig. Mörk frukt, blåbär, kärnig, plommon, markerade tanniner. Fat i eftersmaken. Passar till: Oxfilet provencale, rengryta. Bättre vin. Kul vin med markerat bett+skön karaktär. Till mat. Betyg: 4+ Provad: 2010-09-16  

Recept andra gillar