Röttorps prisvärda rödvin och personlig lyx

Favoritmarkera

Idag finns en förnyad Röttorps Bästa som ger Dig tips på de bästa 20 vinerna just nu på Systembolaget, i olika prislägen och vintyper. Du når den på huvudmenyn ovan eller här direkt. I listan avslöjar jag en undanskymd (få butiker) snygg toscan i 2008 Serrata Belguardo för fyndiga 99 kronor. Passar till en bättre middag när man behöver ett bordeauxliknande vin i rimligt prisläge.

Har Du svårt att få tag i 2008 Serrata Belguardo  i Din butik är det bara att beställa så tar de hem det på någon dag. På Röttorps Bästa hittar Du nu också Systembolagets allra mest prisvärda röda husvin, premiumboxen 2009 Ramos Reserva för 219 kronor. Funkar i alla sammanhang och till nästan allt i matväg. Billigare än så här blir inte ett riktigt bra husvin. Det finns också på flaska, 69 kronor, för den som föredrar det.

Just nu finns några få flaskor av ett stort säreget personligt rött lyxvin i vinkällarbutikerna. 2008 Columella, 560 kronor, är gjort på gamla buskvinstockar av Syrah och Mourvedre med mycket lågt skördeutag i det varma Swartland i Sydafrika. Den begåvade och hängivne Ebon Sadie är skaparen av detta exceptionella vin. Extremt nyanserat, finstämt och torrt, närmast franskt i stilen och mycket långt ifrån de ofta övermäktiga nya världen shirazerna. Vinet är uppkallat efter Romarikets stora vinvetenskapsman och etiketten är på latin. En magnifik present att ge bort eller ännu hellre få.

Det bästa vita vinet just nu på chardonnaydruvan kring hundringen är bourgognen 2009 Kimmeridgien. Friskt med liten fetma och betydande smakbredd och nyansrikedom i prisläget. En riktigt bra vit bourgogne till måttligt tunga rätter för 99 kronor. Växer på klassisk chablis terroir alldeles utanför den formella avgränsningen av Chablis. I tisdags började man sälja en ljuvlig halvtorr frisk och härlig stor Mosel, 2009 Wehlener Sonnenuhr Rielsing Spätlese från Dr Loosen, 199 kr. Toppvingård, topproducent, mycket trevligt balanserat år ger tillsammans ett underbart halvtorrt vin nu och under det närmaste decenniet.

Röttorps Bästa har också upptäckt det eleganta nya rosébubblet Pongraz Rosé, 135 kronor, som är toppval när man vill servera riktigt bra mousserande rosé, men tycker det blir för dyrt och lyxigt med äkta champagne.

Gå direkt till listan, Röttorps Bästa här.

Kommentera