faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Semla hela dagen

Favoritmarkera

När ska man börja äta semla? Frågar man handlarna menar de snarast, eller redan igår. Enligt den kristna traditionen är fettisdagen den tidpunkt när fastan infaller. Bloggen Söta Saker kan inte leva utan semla och idag, 8 mars är det fritt fram enligt traditionen. Läs mer om semlor, fettisdagen, fastlagsbullar eller andra söta saker på den underbara bloggen Söta Saker som drivs av Therésia Erneborg.

Fettisdagen firas som en förberedelse inför den kristna fastan på (den feta) tisdagen mellan blåmåndagen och askonsdagen – alltså dagen innan fastan börjar.
Dryck till semla: mjölk, kaffe eller te. För vinvänner faller mitt val på ett vin med mandelkaraktär.

Ruffino Vinsanto Serelle 2009 (8119), Italien, 137 kr för 375 ml.

Kuriosa – såhär skrev jag för ett år sedan (2013)
Inlägget publicerades första gången 2011. I skrivande stund, jan 28 2013, finns samma vin som nämns ovan fortfarande kvar i butik. Tillkommit (Systembolagets) har en Vin Santo från Castello di Brolio och märkligt nog även ett vin med Grekiskt ursprung. Vin Santo förknippas framförallt med Toscana men det är också ett vin, en typ, som kan tillverkas i hela Italien. Att saluföra en Vin Santo från Grekland är nytt för mig och något som jag inte trodde var möjligt.

Vin Santo från Italien är ett alternativ, få är de dock på Systembolaget och de som är riktigt bra köper du dessvärre för en mindre förmögenhet. Gillar bland annat Vin Santo Occhie de Pernice (8199) från Toscana, Italien för 1 570 kronor för 375 ml.

Lämna ett svar