faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Försvinnande druva kejsare av Franken

Favoritmarkera

I Alsace är silvaner en av de enkla druvorna som används till vardagliga blandviner. I Franken, Tyskland är silvaner kejsaren. Här ger druvan viner med fantastiskt djup, mineralitet och finess, i klass med riesling.

Silvaner (stavas ibland sylvaner) är en gammal druva, som kom till Tyskland från Österrike under 1600 talet. Den har en kraftig växt och kan ge stora skördar med relativt hög sockerhalt, hög alkholhalt, och milda syror. I Österrike är druvan idag nästan utrotad. Jag hittade ett rätt intressant vin av den i Steiermark för några år sedan. Totalarealen anges numera till långt mindre än 100ha. Det fanns också en hel del i USA förr, men den är starkt på retur även där. I norra Italien i Alto Adige finns spridda odlingar men få viner av distinktion.

Silvaner hade sin största utbredning på 1960-talet. Då var den ca 30% av Tysklands och 25% av Alsace vinodlingar och dess höga avkastning var ett av skälen. Denna enkla silvaner har försvunnit successivt och idag är bara en bråkdel av odlingarna kvar. Den var basen för enkla blandviner i Alsace och oceaner av Liebfraumilch i Rheinhessen. Den lite blommiga lätta Alsacestil som var huvudanvändningen för silvaner där, kan idag upplevas i trevliga 12244 Marie d’Alsace, 69 kr, på ca 80 % silvaner och resten gewurztraminer. Mest som kuriosa kan nämnas att det sedan några år finns en Grand Cru vingård i Alsace, Zotzenberg, som får göra ren Silvaner GC och två Grand Cru som kan använda silvaner som blanddruva.

Riktigt stora silvanerviner görs och har nog alltid bara gjorts i de bästa lägena i Franken. Här finns silvaner av världsklass som röner allt större uppskattning, samtidigt som druvan i sina enkla former är på retur. Druvans relativt milda neutrala ton gör att den kan fånga upp intressanta terroir utan att störa för mycket. Det är den vanligaste förklaringen på gåtan bakom att det görs så stora viner av silvaner i Franken. En av mina favoritfirmor där är Juliusspital som gör magnifika silvanerviner från några av distriktets allra främsta vingårdar. För några år sedan hittade jag ett litet parti av deras Würzburger Stein Silvaner Kabinett med ca fem år på nacken. Det blev ett fantastiskt vin till den varma getosträtten, på min dotters bröllop. Silvaner i enkel form skall absolut inte lagras. Från de stora lägena i Franken med kraftigt reducerad avkastning växer de med många års lagring.

Den 1 mars kom i tillfälliga sortimentet 94927 2009 Würzburger Stein Silvaner Kab. för 149 kronor. Det går möjligen att ännu få fram några flaskor av detta nära fynd om man försöker beställa det. Det visar upp hela registret av en finstämd, läcker, balanserad och klassisk silvaner med mineralisk elegans. För den som vill prova något av det allra bästa som görs på druvan kommer den 2 maj 99158 2009 Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Grosses Gewächst för 279 kronor. Vinet är t.o.m. ännu mer intressant än namnet är långt. Det gäller att passa på när det kommer en post med stor Silvaner, de kan försvinna snabbt och vinner mycket på lagring.   

Lämna ett svar