Fredagskocken Mattias Larsson lagar nyårsmeny

Favoritmarkera

Denna vecka tipsar jag om en trevlig nyårsmeny och förstås ett par grymma och väl matchande viner. Njut, ät och drick gott under jul och nyår. Och kom ihåg, man blir snygg av snygg mat. Hälsar/ Mattias.

Senaps- och oreganobakad lammytterfilé med tartufatarisotto och syrlig schalottenlök
Vintips:
Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2008 (7306), Pio Cesare, Piemonte Italien, 137 kronor

700 g putsad lammytterfilé
2 msk ströbröd
2 msk finhackad oregano
2 msk skånsk senap
salt, olivolja och smör

4 små schalottenlökar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk strösocker
½ dl vatten
salt

½ gul lök
1 klyfta vitlök
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
Ca 6 dl buljong (gärna kyckling)
2 msk tartufata
50 parmesanost
Smör, olivolja och salt

Skala och skiva schalottenlöken. Lägg löken i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser och koka i 5 minuter. Sila bort resterande vätska och servera löken ljummen.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, och ris i olivolja i en vid kastrull ca 1 minut.

Häll i vinet och koka upp. Häll i 3 dl av buljongen. Koka risotton sakta och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen och riv parmesanosten. Efter ca 15 minuter när riskornen blivit mjuka men med ett lätt tuggmotstånd, rör då ner en klick smör, tartufatan och parmesanosten. Smaka av med salt och servera direkt.

Värm en stekpanna till högsta temperatur och värm ugnen till högsta grillvärme. Salta lammfilén och bryn det hastigt i olivolja till fin färg och lägg upp på en ugnsplåt. Blanda oregano med ströbrödet. Stryk senapen ovanpå lammfiléerna och fördela ströbrödet ovanpå. Hyvla (med en osthyvel) över lite kallt smör och ugnsbaka lammet ca 5 minuter tills kärntemperaturen är 52 C. Låt lammet vila på en skärbräda några minuter och skiva sedan upp det.

Saffranspannacotta med citrussallad, sockersaltade nötter och vispad apelsingrädde
Vintips:
Ruppertsberger Linsenbusch Riesling Eiswein 2009 ( 6107), Ruppertsberger WZV Hoheburg, Pfalz Tyskland, 219 kronor för 375 ml. flaska

Saffranspanna cotta (räcker till 6 personer)
2 gelatinblad
5 dl grädde
1 dl strösocker
1 påse saffran

80 g blandade nötter
2 msk socker
1 tsk flingsalt

½ apelsin
1 dl vispgrädde
1 tsk strösocker

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och saffran. Dra av från plattan och låt stå i 10 minuter. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden. Häll upp panna cottan i 6 portionsformar och kyl.

Rosta nötterna i en stekpanna på medelhög temperatur i c:a en minut. Häll på sockret och rör om tills det smält. Sätt i flingsaltet, rör om och lägg upp nötterna på en tallrik för avsvalning.

Finriv det yttersta skalet av apelsinen och blanda med socker och grädde. Lättvispa grädden och servera tillsammans med nötterna och pannacottan.

Tack för i år!
Jag vill tacka för alla glada mail som jag fått från er läsare. För er som önskar kommer ni även under jul och nyår kunna följa mitt matlagande, ätande och drickande via facebook, där ni också kan adda mig som Fredagskocken, Mattias Larsson.

 

Kommentera

  1. Elisa
    19 december 2011

    Hei.

    Hvor får man kjøpt Tartufata?

    • 19 december 2011

      Hejhej Elisa,
      Tartufata kan du köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller hos butiker som är specialiserade. I Stockholm finns tartufata också i Hötorgshallen, Söderhallarna eller på Östermalm. Du kan även köpa på nätet, kolla ex denna länk; http://shop.textalk.se/se/article.php?id=8407&art=1360624.

      Lycka till med matlagandet och en god julhälsning till dig!