Röttorps Bästa, lista vecka 9, 2012

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 9, 2012

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2033 2010 Santa Ana Res. Malb/Sh Mendoza Argentina 69 12-13 14.5 4.5 2-3
2559 2010 Duorum Duero Portugal 99 12-17 16.0 4.5 2-3
99198 2007 Cùmaro Rosso Conero Marche Italien 149 12-18 17.5 4.6 2-3
2737 2004 Finca el Puig Priorat Spanien 189 12-14 18.0 4.5 2-3

Röda finstilta viner
32341 2007 Le Tense Sassella Valtelina Italien 129 12-13 17 4.5 1-2

Vita torra
2295 2010 Macon-Villages Chardonnay Bourgogne Frankrike 75 12-13 15.0 4.6 1-3
5562 2010 Davenne Bourgogne Bl. Bourgogne Frankrike 99 12-13 16.5 4.6 1-2
90552 2010 Gimmeldinger Biengarten R Pfalz Tyskland 199 14-19 17.5 4.2 2-3

Vita halvtorra
6257 2010 Kloster Eberbach R Sp Rheingau Tyskland 115 12-16 16.5 4.5 0-2

Söta
88450 2004 Noval LBV ofiltrerad Portvin Portugal 166 12-18 17.0 4.6 0-2
4589 2010 Beerenauslese Cuvée 37cl Neusiedlersee Österrike 85 12-15 16.5 4.0 1-3

Mousserande
7628 NV Pongrácz Brut Sydafrika 109 12-13 16.5 4.6 0-2
7602 NV Roederer Brut Premier Champagne Frankrike 349 12-16 18.0 4.4 0-2
7701 2007 Rotari Rosé Brut Trentino Italien 99 12-13 16.0 4.6 0-1

Rött lyxvin
90514 2008 Colledilà, Ricasoli Chianti Classico Italien 319 13-18 18.5 4.4 2-3

Vitt lyxvin
92069 2009 Mandelgarten Riesling GG Pfalz Tyskland 339 13-18 19,0 4.2 2-3

Röd box
12507 2010 Vila Santa Reserva 3l Alentejo Portugal 269 12 15.5 4.7 1-3

Vit box
22139 2010 Les Fumées Blanches SB Frankrike 212 12 14.0 4.6 1-2

För källaren
6325 2010 Penfolds Sh/Mourv. Bin 2/ Australien 119 14-20 16.5 4.4 2-3
90687 2009 Bosquet des Papes Tr. Chn-du-Pape Frankrike 244 16-25 18.0 4.0 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin. Undvik viner under 12,5 poäng.

Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera