Röttorps Bästa, lista vecka 12, 2012

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, lista vecka 12, 2012

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2077 2005 Copertino Rosso Apulien Italien 69 12-13 14.5 4.5 2-3
22955 2009 Serrata Belguardo Toscana Italien 99 12-14 16.5 4.6 2-3
2612 2005 Marqués de Murrieta Reserva Rioja Spanien 129 12-17 17.0 4.4 2-3
2732 2008 Dom Santa Duc Tradition Gigondas Frankrike 195 14-20 17.5 4.2 2-3

Röda finstilta viner
3958 2010 Château de Seguin Bordeaux Frankrike 89 12-14 15.5 4.4 1-2

Vita torra
28006 2011 Neethlingshof SB Stellenbosch Sydafrika 80 12 15.5 4.5 1-2
90238 2009 The Prickly Pear Viogn/Mars. McLaren Vale Australien 99 12-13 16.0 4.4 2-3
5595 2009 Chablis VV Dom St Claire Bourgogne Frankrike 169 12-17 17.5 4.5 1-3

Vita halvtorra
6657 2011 Moselland Riesling Sp Mosel Tyskland 64 12-13 14.0 4.4 0-2

Söta
8000 2006 Graham’s LBV Portvin Portugal 164 12-14 17.0 4.5 1-3
4197 2007 Ch du Juge 37cl Bordeaux Frankrike 75 12-15 16.5 4.5 1-3

Mousserande
7721 NV Ferrari Brut Trentino Italien 139 12-13 16.5 4.4 0-2
95445 2002 Delamotte Brut BdB Champagne Frankrike 499 12-18 19.0 4.4 0-2
7700 nv Pongrácz Rosé Brut Sydafrika 139 12-13 16.5 4.4 0-2

Rött lyxvin
90130 2006 Torres Mas La Plana CS Penedes Spanien 369 13-22 18.5 4.0 2-3

Vitt lyxvin
95019 2008 Chablis GC Bougros Bourgogne Frankrike 459 14-29 19.0 4.0 2-3

Röd box
6512 2010 Ecologica Sh/Malbec 3l La Rioja Argentina 189 12 13.0 4.5 1-3

Vit box
22424 2011 Moncaro Verdicchio 3l Marche Italien 195 12 13.0 4.6 0-2

För källaren
3570 2008 Ch de Seguin C. Prestige/ Bordeaux Frankrike 127 12-17 17.0 4.2 1-3
91120 2009 Columella Swartland Sydafrika 560 14-25 19.5 4.4 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin. Undvik viner under 12,5 poäng.

Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera