Aveledaaveleda

Röttorps Bästa med fyra byars Rhônevin

Favoritmarkera

Ny denna vecka är bl.a. ett ovanligt rikt och finessigt Rhônevin från fyra olika byar nära Gigondas.

Santa Duc Les Quatre Terres, 2009 för 119 kronor, är som namnet antyder en cuvée av röda viner från fyra närliggande byar strax nordost om Gigondas, med mycket olika jordmån och terroir. Sammantaget ett härligt Rhônevin med stor komplexitet och längd. Här har vinhuset lyckats blanda till ett lätt kryddigt balanserat vin med ovanlig läcker nyansrikedom för prisläget.

Venetoproducenten Allegrini har på senare år skaffat sig två vinegendomar i Toscana. I det berömda Bolgheri nära västkusten, finns deras Poggio al Tesoro. Huvudproduktionen är rödviner, men lite av en slump och för att kunna erbjuda en större bredd av viner planterades också  vitvinsdruvan Vermentino med en särskilt bra klon från Korsika. Deras enklare vin Bolgarello Bianco Vermentino, 2010, är i mitt tycke fyndigt bra för sina 75 kronor. Friskt intressant med bra underliggande karaktär och fint slut i lite egen speciell stil från Toscanas bästa egna vitvinsdruva. Också betydligt roligare än försöken att göra vita chardonnayer i Toscana tycker Röttorps Bästa.

I den halvtorra avdelningen kom i april ett ganska moget och mäktigt rikt vin från en av Mosels främsta vingårdar, Wehlener Sonnenuhr. Tydlig sötma och nästan lite mulligt vin till märkligt lågt pris, 99 kronor, är denna Studert Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling  Spätlese, 2007 ett mycket givande vin till fruktefterrätter och även som brygg- och terassvin efter middagen.

Denna vecka tipsar Röttorps Bästa om det bästa portvinet i måttlig prisklass. Graham’s Six Grapes är en ovanligt bra premium Ruby för bara 119 kronor. Ett utmärkt ostvin vid slutet av måltiden, passar många olika efterrätter och även bra som ett glas till brasan medan regnet strilar utanför.

Den stilla rosévinsäsongen närmar sig och om några veckor kommer veckans rosétips på Röttorps Bästa hela sommaren igenom. Under tiden kan Du tänka på att alla de bästa rosévinerna är mousserande och kan med stor fördel njutas året om. De bästa fungerar bra även till lite mäktigare maträtter inte minst på tamfågel. Skall det vara riktigt bra är det Champagne som gäller. Redan för 99 kronor får du ett riktigt komplext bra mousserande rosé i Rotari Rosé Brut, 2007 med lite av champagnetycke. Färgen är blek, doft och smak milt finstämda med genomklingande fina slutoner.  Inte många stilla rosé som i något sammanhang är mer passande.

Veckans vita lyxvin är en fantastiskt elegant österrikisk riesling från Wachau’s branta och vackra slutningar. Där gör Knoll denna Riesling Schütt Smaragd, 2009, med redan idag magnifik elegans. Kan gärna sparas många år. Trots priset 469 kronor ett fynd om kassan tillåter.

Förpackningen gör en hel del för vinets framtidsutsikter. Vila Santa, 2010 är på box Röttorps Bästas favoritbox i dagens sortiment, men tål som alla boxar inte att lagras. Samma vin finns också på magnumflaska för 199 kronor och är då ett lysande vin att lagra länge i sin källare. Efter ca 7-8 år har mognaden gett en stor komplexitet med multnadstoner som annars främst dyker upp i mogna bordeauxviner.

Lämna ett svar