Chilevin i budgetklass passar currykryddad mat

Favoritmarkera

Gewürztraminer är den gröna druvsort man ofta hittar i Tyskland eller i franska distriktet Alsace. Smaken på vinerna kan variera från torrt krispiga till mogen och exotiska fruktsmaken och med fet rondör. Växtplatsen bestämmer till stor del vilken stil av gewürztraminer som produceras. Det finns även otaliga exempel på söta viner av sorten. Utmärkande karaktärsdrag, aromprofil, och om än av varierande intensitet är smak av exotisk frukt som många tycker påminner om litchi, kryddor som peppar och en parfymerad, blommiga smaknoter. Till ost, generellt, är gewürztraminer ett strålande vinval eller som mingelvin precis som att ett torrt och mer krispigt vinval av sorten passar bra till gravad lax eller mat kryddad med curry.

Veckans vintips är ett vin från Chile. Här har druvan under senare år ökat i populäritet men det torde vara producenten Cono Sur som var först ut med att plantera gewürztraminer i Valle del Bío-Bío.  Företaget grundades 1993 så det är, i jämförelse, inte så förfärligt länge sedan sorten introducerades i vinlandet Chile.

Cono Sur Gewürztraminer 2011 (6680), Viña Cono Sur, Valle Central Chile, 70 kronor
Fruktig, lätt parfymerad och kryddig. Vardagsvin. Trevlig, frisk, med  mogen gul frukt och krydda. Användbar.
Betyg: 4
Provad: 2012-03-25

Cono Sur är också kända för sitt innovativa miljöarbete bl a med alternativa metoder för miljövänlig odling, så kallad ”sustainable vineyard management”.  Alla medarbetare använder cykel i s f bil för att minska klimatpåverkan och som symbol för detta har man valt att avbilda en cykel på etiketten. Cykeln har blivit något av företagets symbol för ambitionen att odla vin på ett modernt miljövänlig sätt.

Cono Sur blev i mars 2011 utnämnd till ”Green Company of the Year 2011” av den brittiska branschtidningen Drinks International. Priset delas varje år ut till ett företag inom dryckesbranschen som förändrat och förbättrat sin verksamhet för att minimera koldioxidutsläpp och minska påverkan på omgivande miljö.
Producentens hemsida, Vina Cono Sur.

Kommentera

  1. peter
    17 oktober 2014

    Postad av Elke Jung | Publicerad den 10 maj 2012
    lite gammalt!
    Peter