Systemets allra värsta boxar

Favoritmarkera

Efter den tuffa uppgiften att i en följd prova Systembolagets alla boxar i ordinarie sortiment får man en bra bild av läget just nu. Det finns riktigt bra boxar i många prislägen. Elke’s och mina favoriter hittar Du på Vinbanken i morgon, söndag. Det finns en hel del hyggliga boxar, men det finns också några riktigt förfärliga. Här hittar Du de allra värsta boxarna som Du bör undvika i alla lägen.

Vad som är ett bra eller ett dåligt vin är i mångt och mycket en smakfråga. Vissa gillar viner med bett, andra föredrar mjuka och generösa. Fruktiga toner uppskattas av en del, andra vill ha mer mineraliska eller animaliska toner i sina viner. Bland boxarna fanns förr rätt många, numera lite färre, sötknäckiga lätt brända rödviner utan nämnvärd eftersmak. Sådana viner tycker jag är trista, men andra är rätt förtjusta i dem och många importörer upplever att det är en mycket gångbar vintyp på marknaden. Just den vintypen har fått många lite mer sofistikerade vindrickare att rikta sitt förakt mot själva förpackningen, boxen, istället för dessa viner.

Hur det än är med de olika preferenserna gäller att vinet bör ha ett visst innehåll och någorlunda balans och sakna direkt konstiga murriga toner som gör att vinet smakar defekt eller som en missanpassad huligan. När jag har haft riktigt dåliga viner, med denna måttstock, på provningar är det förvånande hur enkelt även ganska oerfarna vinprovare har att bli överens om vilka som är riktigt dåliga. De är vanligen mer oeniga om vilka som är de bästa vinerna.

Det finns tre röda boxar som man definitivt bör undvika vad man än tycker i övrigt. Nyast är Systemets billigaste box Il Barone Rosso för 129 kronor. Namnet förefaller vara ett försök att snylta på en annan riktigt bra ”vinbaron” Ricasoli från Toscana, som mycket välförtjänt är stor i Sverige. Il Barone är helt enkelt det allra värsta bulkvinet från Italien tappat på flaska. Det är uselt i alla avseenden och konkurrerar hårt om att vara allra sämst, med det nu i många år riktigt usla spanska vinet Castillo de Gredos Red Wine för 139 kronor. Märkligt nog har detta vin länge haft en stor publik trots att det för alla i branschen länge varit själva definitionen av ett uselt rödvin.

I det här prisläget kan man aldrig förvänta sig något anständigt vin. Som Elke skrev i veckan så blir det med våra skatter och övriga fasta kostnader inga pengar över för själva vinet. Det finns numera även ett annat spanskt vin som är i samma uselhetsnivå och ändå kostar lite mer. 2011 Gosa Monastrell, 179 kronor, låter på namnet som en mjuk kudde från IKEA. Nu är det ett ekoligiskt vin, förfärligt för invärtes bruk.

När det gäller vita torra boxar är det också tre som står ut som särskilt äckliga. Jag tycker att den rätt dyra boxen SomeZin Chardonnay är helt obalanserad och trist och överekad för 209 kronor. Dyrt och uselt med viss kraft, vilket ökar problemen. Billigt, uselt i vek stil är just nu California White för 159 kronor. Ännu värre är billiga Castillo de Gredos White för 139 kronor. För både rött och vitt saknas just nu ur smaksynpunkt någon anständig box under 159 kronor.

När det gäller halvtorra vita viner är i min smak många av dem dåliga därför att de saknar innehåll eller hygglig balanserande syra. Det senare krävs för att det ska bli ett just halvtorrt vin. Den halvtorra boxavdelningen har ändå blivit lite mindre usel under de senaste åren. Bereich Nierstein för 159 kronor är fortfarande långt ifrån anständigt innehåll. Allra billigast och betydligt äckligare är Tania för 139 kronor Direkt förfärligt till all mat och lika uselt utan.

I och med de senaste årens rosétrend har det dykt upp många roséboxar. Här är smakkvaliteten rätt oberoende av priset. Ingen av de tre värsta är särskilt billig. Opal Springs Cab S Rosé för 189 kronor är tillsammans med Croix de Sud Rosé, 134 kronor för 2lbox tillräckligt usla för att de skall undvikas. Allra värsta roséboxen i ordinarie sortimenet är ändå De Bortoli Selection Rosé för 199 kronor.

Dessa 11 boxar skall Du alltid undvika även som gäst. De är en miljöfara. I morgon söndag ger Elke och jag våra bästa tips om vilka boxar vi tror Du har störst glädje av.

Lämna ett svar

 1. Magdalena persson
  16 oktober 2014

  Jag som aldrig tidigare gillat vin. Men Il Barone så gott. Nu dricker jag med glädje vin om det är Il Barone , inget annat vin.

 2. Anders Röttorp
  17 oktober 2014

  Hej Magdalena!
  Det usla vinet Il Barone kan naturligvis vara intressant för den som inte gillar vin. Låt nu inte Din nya kärlek till Barone hindra Dig från att då och då försöka upptäcka några intressanta smaker och dofter hos viner, som har lite mer att erbjuda.
  Med vinös hälsning
  Anders

 3. Bo
  27 juni 2015

  Anders detta vin är ett av de godare billiga viner som finns, nästan alla i bekantskapskretsen har nu gått över till detta vin efter att ha fått smak på det! Då är det både vinkännare och mera jordnära folk! Vi har haft provkvällar med massa olika viner i olika prisklasser efter din artikel och då har det framkommit att Il Barone blivit den stora vinnaren både vad det gäller smak och framför allt pris 157:-
  Man brukar säga smaken är som baken… Delad. Men i det här fallet verkar det bara vara ”experten” som är delad;-)

  • admin
   27 juni 2015

   Hej Bo,
   Jag svarar dig då Anders har semester. Det är verkligen trevligt att höra att ni håller provningar för att jämföra smak och upplevelse – precis det vill Vinbanken inspirera sina läsare till varför din kommentar gör mig extra glad. Fortsätt så, återkom gärna igen och som sagt – att hitta en skribent som passar sin egen personliga smak är viktigt. Att vinet du gillar är ett av bolagets sötaste röda (torra!) viner indikerar en smakpreferens i den söta genren. Kör på, prova mera och ställ även fortsatt favoriter i jämförelse till andra. De klarar det eller så dyker en ny upp! /vänligen Elke

 4. Ronny Pettersén
  10 maj 2017

  Hade en intressant vinupplevelse i söndags. Är med i en förening som skulle välkomna nya medlemmar. Vi som var där var några medlemmar i munskänkarna andra kringresande vinkännare och även totala noviser totalt ca 30 personer. Vinet som var upphällt i glasen för välkomstskålen visste vi ingenting om. När vi skålat utbröt jag ” vilket gott vin!” Alla höll med och började spekulera om fyllighet, druva, land mm. Jag var så förtjust att jag sökte upp den som serverat vinet, jag ville köpa sådant vin. Det visade sig vara ett enklare boxvin. Dagen innan hade jag varit på munskänkarna och provat champagne. Den mest populära kostade 1350kr/ flaska. Problemet där att vi får vinlistan före provsmakningen. Då är alltid dyraste vinet ”bäst”. Har privat gjort en liknande test, fast som blindtest. Vi var 10 vinkännare. Ingen tyckte då att det dyraste var bäst. Många förblindas av priset.