Fredagsköket med smak av Italien

Favoritmarkera

I planering av midsommarmaten dyker gästerna som äter vegetariskt upp. Den italienska rätten med aubergine kan göras på lite olika sätt. Auberginerna kan skäras i längsgående skivor och läggas i långpanna separat alternativt över en bädd av lasagneplattor. Eller tillaga rätten som här i Barbro Guacceros recept, som hela och urgröpta. Servera med pasta. Vinet till är antingen rött eller vitt och det är utan tvekan samma som serveras till gästerna som äter midsommarklassiker som grillad fläskkarré eller spjäll alternativt grillad lax.

Melanzane con pomodoro e rucola
Aubergine med rucola och tomat
4 pers.
4 små, fasta auberginer
färs:
1 hackad vitlöksklyfta
100 g pecorino (fårost) eller parmesanost, skuren i tärningar
1/2 msk kapris
1/2 msk hackad mynta
salt och peppar
tomat- och rucolasallad:
1 stor tomat skuren i tärningar
1 knippe grovt strimlade rucolablad
olio extra vergine di oliva

Skär av toppen på auberginerna och gröp ur dem – spara på locken. Lägg ut skalen och fruktköttet på en olivoljesmord plåt, salta och ringla över mer olja. Baka i 170° varm ugn i 15 min.
Hacka fruktköttet och blanda det i en skål med de övriga ingredienserna till färsen. Salta och peppra försiktigt. Fyll auberginerna med färsen, täck med locken och placera frukterna i en smord form och grädda ytterligare 5-8 min. i 180° varm ugn.
Gör under tiden salladen. Blanda tomat, rucolasallad, lite olivolja, salt och peppar.
Lät auberginerna svalna en aning, lägg upp dem på en tallrik och dekorera med salladen.

Vintips Barbro
Vitt: Giancarlo Ceci Chardonnay 2011 (32151), Agrinatura, Italien, 75 kronor
Rött: Albaruta Zitto Zitto Sangiovese 2008 (2301), Cecchi, Italien, 79 kronor

Vintips Elke
Vitt: Casal di Serra 2010 (12419) , Umani Ronchi, Italien, 79 kronor
Rött: Señorío de los Llanos Gran Reserva 2005 (22679), Bodegas Vinartis, Spanien, 79 kronor

Kommentera