Röttorps Bästa, lista vecka 31, 2012

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, listan vecka 31, 2012

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
12804 2009 Réserve de la Condamine Fitou Frankrike 69 12-14 14.5 4.4 1-3
16015 2011 Saint Clair Pinot Noir Marlborough Nya Zeeland 99 12-13 16.0 4.4 1-2
32229 2009 Fonterutoli, Mazzei Toscana Italien 149 14-19 17.0 4.5 2-3
71554 2010 Cuvée Alberic Bouvet Crozes-Herm. Frankrike 186 13-17 17.5 4.5 2-3

Rosévin
22501 2011 Gran Feudo Rosado Navarra Spanien 64 12 13.5 4.2 0-2

Vita torra
2185 2011 Ch. du Cléray Muscadet Loire Frankrike 62 12-13 14.0 4.5 0-1
2338 2011 Hunter’s Sauvignon Bl Marlborough Nya Zeeland 99 12-14 16.0 4.4 1-2
90654 2010 Leitz Kaisersteinfels R AR Rheingau Tyskland 299 13-20 18.5 4.5 1-3

Vita halvtorra
7203 2010 Dr L Bernk. Kurfürstlay R Sp Mosel Tyskland 99 12-15 16.0 4.2 0-1

Söta
80005 2007 Graham’s LBV Portvin Portugal 164 12-13 16.5 4.6 0-3
4196 1998 Moulin Touchais Loire Frankrike 199 12-23/td>

17.54.61-3


Mousserande
7778 NV Cordoniu Raventós Cava Spanien 99 12-14 16.0 4.5 0-2
7403 NV Louis Massing Brut Rés. Champagne Frankrike 199 12-14 18.0 4.4 0-2
7701 2007 Rotari Rosé Trentino Italien 99 12-13 16.0 4.6 0-1

Rött lyxvin
32152 2008 Tignanello Antinori Toscana Italien 499 14-24 19.0 4.4 1-3

Vitt lyxvin
92162 1982 Clos de Saint Yves Loire Frankrike 359 12-25 18.5 4.0 2-3

Röd box
7451 2010 KWV Roodeberg 3l Sydafrika 269 12 14.5 4.2 1-3

Vit box
74650 2011 Mâcon-Villages Chard. 3l Bourgogne Frankrike 229 12 14.5 4.8 1-3

För källaren
70691 2009 Maycas del Limarí Res. Syrah Limari Chile 99 12-17 16.5 4.5 1-3
91213 2007 Rosso del Conte Sicilien 299 13-20 18.5 4.4 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin. Undvik viner under 12,5 poäng.

Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera