Röttorps Bästa, lista vecka 35, 2012

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, listan vecka 35, 2012

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
16505 2010 Torres Santa Digna Cab S Res. Curicó Chile 73 12-16 15.0 4.5 2-3
2233 2011 Château Pech-Latt Corbières Frankrike 93 12-15 16.0 4.5 2-3
2144 2009 Poliziano Vino Nobile VN Toscana Italien 149 12-15 17.5 4.6 1-3
96051 2009 Ch Fourcas-Hosten Bordeaux Frankrike 175 15-23 17.5 4.5 1-2

Rosévin
6077 2012 Mulderbosch Rosé Sydafrika 79 12 14.5 4.2 0-1,5

Vita torra
32155 2011 KWV Roodeberg White Sydafrika 82 12-14 16.0 4.4 1-2
15530 2010 Fleur du Cap Unfiltered Bergkelder Sydafrika 109 12-14 16.0 4.4 1-3
5595 2010 Chablis VV Dom. St Claire Bourgogne Frankrike 169 12-19 18.0 4.6 2-3

Vita halvtorra
6257 2011 Kloster Eberbach R Sp. Rheingau Tyskland 119 12-15 16.5 4.2 0-3

Söta
8045 NV Graham’s Six Grapes Portvin Portugal 119 12-14 16.5 4.6 0-3
5364 2006 Dr L R Beerenauslese 19 cl Mosel Tyskland 99 15-30/td>

18.54.42-3


Mousserande
7567 2007 Rotari Brut Riserva Trentino Italien 99 12-13 16.0 4.5 0-1
7871 2004 Taittinger Brut Millésimé Champagne Frankrike 467 12-16 18.0 4.4 0-2
7700 NV Pongrácz Rosé Brut Sydafrika 139 12-13 16.5 4.4 0-2

Rött lyxvin
73899 2007 Clos Apalta Cochagua Chile 579 13-21 19.0 4.0 2-3

Vitt lyxvin
90564 2010 Leitz Kaisersteinfels R AR Rheingau Tyskland 299 13-21 18.5 4.5 1-3

Röd box
6139 2011 Ramos Reserva 3l Alentejo Portugal 219 12 14.0 4.7 1-3

Vit box
22139 2011 Les Fumées Blanches SB 3l Frankrike 215 12 14.0 4.6 0-2

För källaren
2564 2009 Meia Pipa Terras do Sado Portugal 79 12-16 15.0 4.54 1-3
94819 2009 Quinta do Vallado T. Nacional Douro Portugal 275 14-24 18.5 4.4 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin. Undvik viner under 12,5 poäng.

Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera