Vem gjorde Tysklands bästa vin 2011?

Favoritmarkera

Just nu sker de första lanseringarna av årgång 2011 av Tysklands bästa viner. Där klassas de bästa vingårdarna som Grosses Gewächst, motsvarigheten till franska Grand Cru. Vid en provning av de allra flesta GGvinerna inför startdagen nyligen segrade i mitt provningsprotokoll A Christmann’s IDIG.

Tyskland gör viner av klass av många olika druvor. När det gäller toppdruvan riesling är man världsledande. Med den mindre kända druvan, Silvaner, är man helt outstanding. Alla världens stora viner på silvaner är tyska från Frankendistriktet. När det gäller övriga vitvinsdruvor som Chardonnay, Pinot Blanc och Pinot Gris gös många bra viner. Ändå kommer de allra yppersta vinerna på dessa druvor från andra länder. Numera görs det också en hel del rött vin i Tyskland, främst på pinot noir. Man är mycket stolt över dessa nya rödviner och på grund av dramatisk stor efterfrågan i hemlandet är de mycket dyra. I samma prisläge får man idag betydligt större pinot noir från Bourgogne eller Nya Zeeland.

Den tyska organisationen för de bästa vinproducenterna, VDP, ordnar varje år i slutet av augusti en provning av förgående års Grand Cru viner inför att de kan börjar säljas i september. Jag hade i år möjlighet att prova de drygt 300 torra vinerna. De saknades några topproducenter. Från Rheingau uteblev t ex Leitz och Breuer och från Mosel, Joh. Jos. Prüm, men de allra flesta var med. Provningen visade att 2011 är en utmärkt årgång för Tysklands toppviner. De är mindre utvecklade än 2010:orna var vid samma tid och blir nog en klassisk långlivad årgång.

De allra bästa vinerna på rieslingdruvan kommer från de klassiska vindistrikten Mosel, Rheingau, Nahe, Franken och Pfalz,. Distrikt för distrikt hittar Du mina favoriter i respektive toppdistrikt. I Mosel med sina lättare delikata finstämda toppviner från de branta sluttningarna blev mina två bästa i mycket hård konkurrens Bernkastel Doctor från Reichsgraf von Kesselstatt och Wehlener Sonnenuhr ”Lay” från S.A. Prüm.

I Rheingau kallas historiskt toppvingårdarna Erstes Gewächs, men det kommer att ändras framöver och bli detsamma som i övriga Tyskland med Grosses Gewächs. Erbacher Marcobrunn från Schloss Schönborn och Hochheimer Kirchenstück från Künstler blev mina bästa noteringar av 2011:orna. Från närliggande vindistriktet Nahe, som gör fantastiska mineraliska eleganta rieslingviner, toppade Dönnhoffs Norheimer Dellchen och Schäfer-Fröhlichs Felsenberg.

Från Franken noterar jag Juliusspital’s Stein och Ludwig Knolls Innere Leiste som toppvinerna på rieslingdruvan. Bland de fantastiska Silvanervinerna fick Michael Frölichs Lump och Juliusspitals Stein och Julius-Echter-Berg allra högst betyg.

Pfalz för rikare rieslingviner och fick allra flest högpoängare i mitt protokoll. Näst bäst blev Bassermann-Jordans Pechstein (Forst). Bästa pfalzvin och allra bäst bland 2011 års tyska viner i årets preview av toppvinerna blev A Christmann’s IDIG.

Lämna ett svar

  1. 8 september 2012

    Rheinhessen då? (Keller, Wittmann, Gunderloch, Kühling-Gillot, BattenfeldSpanier m fl)

  2. Anders Röttorp
    12 september 2012

    De bästa Rheinhessenvinerna i mitt protokoll var Gunderloch’s Pettenthal och St. WB Oppenheim’s Glöck. Strax därefter fanns Kühling-Gillot’s Pettenthal och Wittmann’s Brünnenhäuschen och Morstein. Alla fem verkliga toppviner, men någonstans måste man dra gränsen och denna gång blev det precis före de bästa Rheinhessenvinerna i min bedömning. Det är nog så att jag kanske har lite svårt i jämförelse med många andra att upptäcka hela storheten hos Rheinhessenviner. Under de senaste 30 åren har i min bedömning aldrig ett vin Från Rheinhessen nått till den absoluta toppen bland Tysklands stora Rieslingviner. Mer intressant är att det finns magnifika viner även från Rheinhessen och de fem ovan nämnda är särskilt intressanta att följa framöver.