Röttorps Bästa, lista vecka 39, 2012

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, listan vecka 39, 2012

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2037 2006 Gran Fuedo Reserva Navarra Spanien 79 12-14 15.5 4.5 2-3
22955 2010 Serrata Belguardo Toscana Italien 99 12-16 16.5 4.5 1-2
2770 2011 GR-174 Priorat Spanien 129 13-16 16.5 4.4 2-3
2223 2010 Crozes-Herm. Entrefaux Rhône Frankrike 179 13-18 17.5 4.4 2-3

Rött finstilt vin
96051 2009 Ch Fourcas-Hosten Bordeaux Frankrike 175 14-21 17.5 4.5 0-2

Vita torra
2882 2011 La Gascogne par A Brumont Gascogne Frankrike 79 12-13 15.0 4.5 1-2
5521 2010 Kimmeridgien Bourgogne Frankrike 99 12-13 16.5 4.5 1-2
92119 2011 Soalheiro Alvarinho Vinho Verde Portugal 154 12-14 17.0 4.4 1-2

Vita halvtorra
7218 2011 Dr L Riesling Mosel Tyskland 79 12-13 15.0 4.2 0-1

Söta
8055 NV Smith Woodhouse 10 år Tawny Portvin Portugal 189 12-15 17.0 4.2 0-2
4197 2007 Château du Juge 37cl Bordeaux Frankrike 75 12-15 16.5 4.5 1-3

Mousserande
7628 NV Pongrácz Brut Sydafrika 109 12-13 16.5 4.6 0-2
7885 NV De Saint Gall 1er Cru Ex. Brut Champagne Frankrike 289/258 12-14 18.0 4.5 0-2
99178 NV Santa Digna Estelado Rosé Chile 89 12-13 15.0 4.2 0-1

Rött lyxvin
91120 2009 Columella Swartland Sydafrika 560 14-25 19.5 4.4 2-3

Vitt lyxvin
94815 1996 Viña Tondonia Reserva Blanco Rioja Spanien 299 12-30 18.5 4.5 2-3

Röd box
12300 2011 Barone Ricasoli Formulae 3l Toscana Italien 229 12 14.0 4.5 1-3

Vit box
22424 2011 Moncaro Verdicchio 3l Marche Italien 195 12 13.0 4.5 0-2

För källaren
6282 2006 Taurasi Feudi di San Gregorio Kampanien Italien 150 12-19 17.0 4.4 2-3
99423 2009 Château Montus Maderian Frankrike 195 16-23 17.5 4.4 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera