Röttorps Bästa, lista vecka 40, 2012

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 40, 2012

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2037 2006 Gran Fuedo Reserva Navarra Spanien 79 12-14 15.5 4.5 2-3
22955 2010 Serrata Belguardo Toscana Italien 99 12-16 16.5 4.5 1-2
2144 2009 Poliziano Vino Nobile Toscana Italien 149 12-16 17.0 4.4 1-3
2223 2010 Crozes-Herm. Entrefaux Rhône Frankrike 179 13-18 17.5 4.4 2-3

Rött finstilt vin
3083 2008 Ch la Tour de By Bordeaux Frankrike 149 12-16 16.5 4.0 1-2

Vita torra
2882 2011 La Gascogne par A Brumont Gascogne Frankrike 79 12-13 15.0 4.5 1-2
6708 2011 Juliusspital Silvaner Franken Tyskland 119 13-16 16.5 4.4 1-2
92119 2011 Soalheiro Alvarinho Vinho Verde Portugal 154 12-14 17.0 4.4 1-2

Vita halvtorra
7218 2011 Dr L Riesling Mosel Tyskland 79 12-13 15.0 4.2 0-1

Söta
8055 NV Smith Woodhouse 10 år Tawny Portvin Portugal 189 12-15 17.0 4.2 0-2
4197 2007 Château du Juge 37cl Bordeaux Frankrike 79 12-15 16.5 4.5 1-3

Mousserande
7782 NV Campo Viejo Cava Brut Res. Spanien 69 12-13 14.0 4.2 0-1
7885 NV De Saint Gall 1er Cru Ex. Brut Champagne Frankrike 258 12-14 18.0 4.5 0-2
99178 NV Santa Digna Estelado Rosé Chile 89 12-13 15.0 4.2 0-1

Rött lyxvin
91120 2009 Columella Swartland Sydafrika 560 14-25 19.5 4.4 2-3

Vitt lyxvin
73481 2010 Hirtzberger Singerriedel R. Smaragd Wachau Österrike 465 14-20 19.5 4.4 1-3

Röd box
12300 2011 Barone Ricasoli Formulae 3l Toscana Italien 229 12 14.0 4.5 1-3

Vit box
5578 2010 Louis Max Chardonnay 2l Bourgogne Frankrike 199 12 14.5 4.0 2-3

För källaren
6282 2006 Taurasi Feudi di San Gregorio Kampanien Italien 150 12-19 17.0 4.4 2-3
99423 2009 Château Montus Maderian Frankrike 195 16-23 17.5 4.4 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera