José Bento dos Santos, pionjär för Rhônedruvor i Portugal

Favoritmarkera

Portugal är likt många andra länder runt Medelhavet i full ekonomisk storm. Förra veckan besökte jag de södra vinregionerna Lisboa, Tejo och Sétubal, och just krisen är ett hett diskussionsämne i vinerier och uteliv. Utveckling av infrastruktur och företagande har hamnat i motströms, få vinproducenter har i dagsläget råd med nyinvesteringar. På sikt skulle denna brist på viktiga uppdateringar kunna drabba landets vinnäring ännu hårdare än vad som just nu sker. Men det finns ljuspunkter. I alla fall för oss konsumenter. Jag fann bland annat att kvalitet kontra pris fortfarande är Portugals paradrätt i vinmenyn. För att inte nämna de finaste syrahvinerna som jag någonsin smakat från europeiska vingårdar. Öster om Rhônedalen vill säga.

Producenter som fokuserar på export, som Quinta de Chocapalha i Lisboa-regionen rider ut krisen förhållandevis friktionsfritt. Andra har en betydande ekonomisk buffert för sämre tider, och i den kategorin sitter före detta metallhandlaren, gastronomen och vinsamlaren Mr José Bento dos Santos i en avdelning för sig. Hans Quinta do Monte d’Oiro i Lisboa-regionen lyckas med konststycket att vara både ekonomiskt välmående i taskiga tider och producera sina bästa viner sedan premiärårgången 1997. Om jag hade en hatt..

Ägaren och grundaren Mr Bento dos Santos fullföljer sedan 30 år tillbaka sin strategi att producera så bra viner han bara förmår, som amador av vinerna från Rhône så var visionen självklart att Syrah skulle få dominera odlingarna. I sin strävan mot mer koncentration och karaktär i vinerna så pionjerade han ”grön skörd” i Portugal, det vill säga tekniken att dumpa av en del av skörden för att få mer koncentration i de klasar som får mogna klart. Men Portugal var på den här tiden fortfarande ett djupt religiöst land, vilket innebar att man inte bör slösa med ”guds frukt”, ostraffat.

Historien jag får höra på vingården berättar att Mr Bento dos Santos blev avstängd från sin lokala kyrka när prästen fick reda på hans slösaktiga oskick. Det vill säga ända tills de första vinerna var klara. Då fick den bekymrade prästen smaka på Mr Bento dos Santos mörka syndfulla Syrah, och vipps så var han tydligen välkommen in i församlingen. Grön skörd fick alltså för första gången the seal of approval av en Portugisisk kyrka.

Vinerna:
På den vita sidan av vinlistan serveras först den pigga 2011 Lybra på viogner, marsanne och arinto. Här finns rhônedruvornas fetma och koncentration med en frisk atlantbris av enbär och eukalyptus. Låter det för töntigt, så prova 2010 Madrigal som är närmre franska Condrieu än vad både pris av avstånd signalerar. Viogner givetvis, med lång välgödd smak av mogna aromatiska päron och livfull upplyftande syra. Något sluten idag, men vänta 5-7 år så kommer du uppleva stor sinnlig njutning när du väl tar till korkskruv.

Quinta do Monte de Oiro är som rubriken hintar om framför allt en Quinta för röda viner. Väldigt lyckad och enkel att förstå sig på, är deras röda 2011 Lybra, som är Quinta do Monte d’Oiros kanske drickvänligaste syrah. Om du inte har några problem att se lite revben på fruktkroppen så är denna syrah precis så svalodlat pepprig och pigg som man vill ha den. Mer substans får du i syrahvinet 2006 Reserva, där en dos viogner lyft upp aromerna ytterligare. närmast nobelprismässig ekfatshantering gör den aromatiska övergången från frukt, terroir och ekfat osynlig. I Reservan har du i mitt tycke ett av de finaste och mest välbalanserade syrahvinerna i hela Portugal. Köp lådvis, om inte mer. (Bild från Adegga.com)

Högst upp på skalan för röda viner finns 2007 Syrah 24, som med en hövdings pondus flanerade runt i min mun med sin råa koncentrerade smak och samtidigt silkeslena textur. Det här mycket speciella vinet, kommer från en liten vingård på 1,5 hektar precis utanför vineriet. Stockarna planterades av Mr Bento dos Santos själv och kommer alla ifrån Hermitage, St Joseph och Côte Rotie i norra Rhônedalen. Lagringspotentialen är på minst 8-15 år.

Som sagt är det Syrahvinerna som berättigar hela den här posten, men vik inte hädan om ni få tag på 2006 Aurius på portugals stora druva touriga national tillsammans med petit verdot och lite syrah. Men plocka hellre en flaska av den mjuka och graciösa 2008 Têmpera, en ren tinta roriz, eller tempranillo som druvan är mer internationellt känd som. Alltså, för er Rhône-entusiaster och syrah-stolllar(?) Mr Bento dos Santos viner kommer inte att göra er besvikna, att merparten är prissatta med ödmjukhet gör vinerna ännu självklarare. Om du kan hitta dem vill säga.

Importör: Portucastas

Lämna ett svar

 1. Gunnar Törnquist
  21 oktober 2012

  Bra skrivet! Importör är Portucastas i Stockholm.

  • Miguel Cruz Liljegren
   21 oktober 2012

   Tack Gunnar! Vi ses snart igen hoppas jag.