Röttorps Bästa, lista vecka 42, 2012

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, lista vecka 42, 2012

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2077 2005 Copertino Rosso Apulien Italien 69 12-13 14.5 4.5 2-3
22055 2010 Jacobsdal Pinotage Stellenbosch Sydafrika 99 12-16 16.5 4.6 1-3
75796 2010 Rosemount Estate GSM South Australia Australien 159 13-18 17.5 4.5 2-3
95243 2009 Vino Nobile di M. Toscana Italien 189 14-22 18.0 4.6 2-3

Rött finstilt vin
3083 2008 Ch la Tour de By Bordeaux Frankrike 149 12-16 16.5 4.0 1-2

Vita torra
4200 2011 Leth Grüner Veltliner Wagram Österrike 77 12-13 15.0 4.5 1-3
6708 2011 Juliusspital Silvaner Franken Tyskland 119 13-16 16.5 4.4 1-2
5624 2010 Chablis Dom de la Boiss. Bourgogne Frankrike 159 12-15 17.5 4.5 2-3

Vita halvtorra
98050 2010 Karthäuserhofberg R Kab EL Mosel Tyskland 169 12-16 17.5 4.4 0-2

Söta
8000 2007 Graham’s LBV Portvin Portugal 169 12-15 17.0 4.4 0-3
4196 1998 Moulin Touchais Loire Frankrike 199 12-23 17.5 4.6 1-3

Mousserande
7782 NV Campo Viejo Cava Brut Res. Spanien 69 12-13 14.0 4.2 0-1
7878 2004 De Saint Gall Brut Bl de Bl Champagne Frankrike 299 13-20 18.5 4.5 0-2
7755 NV Bollinger Rosé Champagne Frankrike 499 12-13 19.0 4.2 0-2

Rött lyxvin
97054 2007 Barolo Bricco delle Viole Piemonte Italien 399 14-25 19.0 4.4 2-3

Vitt lyxvin
73481 2010 Hirtzberger Singerriedel R. Smaragd Wachau Österrike 465 14-20 19.5 4.4 1-3

Röd box
12507 2010 Vila Santa Reserva Alentejo Portugal 269 12 15.5 4.7 1-3

Vit box
5578 2010 Louis Max Chardonnay 2l Bourgogne Frankrike 199 12 14.5 4.0 2-3

För källaren
12507 2010 Vila Santa Reserva mag Alentejo Portugal 199 12-20 16.5 4.6 1-3
71539 2009 De Toren Fusion V Sydafrika 249 16-24 18.5 4.4 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera