Röttorps Bästa, lista vecka 43, 2012

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 43

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2077 2005 Copertino Rosso Apulien Italien 69 12-13 14.5 4.5 2-3
2266 2009 Ch la Reyne Prestige Cahor Frankrike 95 13-19 16.0 4.5 2-3
75796 2010 Rosemount Estate GSM South Australia Australien 159 13-18 17.5 4.5 2-3
95243 2009 Vino Nobile di M. Toscana Italien 189 14-22 18.0 4.6 2-3

Rött finstilt vin
70692 2011 Maycas Res. Pinot Noir Limari Chile 99 12-14 16.0 4.4 1-2

Vita torra
4200 2011 Leth Grüner Veltliner Wagram Österrike 77 12-13 15.0 4.5 1-3
5798 2011 Couvent des Jacobins Blanc Bourgogne Frankrike 115 12-14 16.5 4.5 1-3
5624 2010 Chablis Dom de la Boiss. Bourgogne Frankrike 159 12-15 17.5 4.5 2-3

Vita halvtorra
98050 2010 Karthäuserhofberg R Kab EL Mosel Tyskland 169 12-16 17.5 4.4 0-2

Söta
8000 2007 Graham’s LBV Portvin Portugal 169 12-15 17.0 4.4 0-3
4196 1998 Moulin Touchais Loire Frankrike 199 12-23 17.5 4.6 1-3

Mousserande
7884 NV Jaume Serra Brut Nature Cava Spanien 60 12-13 13.5 4.2 0-1
7878 2004 De Saint Gall Brut Bl de Bl Champagne Frankrike 299 13-20 18.5 4.5 0-2
7755 NV Bollinger Rosé Champagne Frankrike 499 12-13 19.0 4.2 0-2

Rött lyxvin
97054 2007 Barolo Bricco delle Viole Piemonte Italien 399 14-25 19.0 4.4 2-3

Vitt lyxvin
75515 2008 Meursault Olivier Leflaive Bourggone Frankrike 349 13-16 18.5 4.2 2-3

Röd box
12507 2010 Vila Santa Reserva Alentejo Portugal 269 12 15.5 4.7 1-3

Vit box
74650 2011 Mâcon-Villages Chard. 3l Bourgogne Frankrike 229 12 14.5 4.7 1-3

För källaren
12507 2010 Vila Santa Reserva mag Alentejo Portugal 199 12-20 16.5 4.6 1-3
71539 2009 De Toren Fusion V Sydafrika 249 16-24 18.5 4.4 2-3

P = Pris

B = Bäst

K = Kvalitet

Pv = Prisvärdhet

M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.

1-1,4 = uselt

1,6-2,4 = ej prisvärt

2,6-3,4 = prisvärt

3,6-4,4 = väl prisvärt

4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.

Där betyder 0 utan mat;

1 smakmässigt lättare mat

2 mellanrik smakprofil

3 mäktiga smaker i maten

Kommentera