Röttorps Bästa lista, vecka 46, 2012

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 46

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
6139 2011 Ramos Reserva Alentejo Portugal 69 12-14 14.5 4.5 1-3
90126 2010 Altano Douro Portugal 99 12-17 16.5 4.5 2-3
94025 2010 Quinta de Chocapalha CS Lisboa Portugal 139 12-16 17.0 4.4 1-3
99295 2001 Cune Imperial Gran Res Rioja Spanien 289 12-21 18.5 4.4 2-3

Rött finstilt vin
12804 2010 Réserve de la Condamine Fitou Frankrike 69 12-14 14.5 4.5 1-3

Vita torra
12419 2011 Casal di Serra Marche Italien 79 12-15 15.0 4.5 1-3
97064 2007 Mount Pleasant Elizabeth Semillon Hunter Valley Australien 99 12-22 16.5 4.5 1-3
74470 2011 Juliusspital Lump Silvaner Sp Tr Franken Tyskland 199 14-19 18.0 4.4 1-3

Vita halvtorra
5810 2011 Kloster Eberbach R Kab. Rheingau Tyskland 99 12-15 16.5 4.5 0-2

Söta
8016 2007 Churchill’s LBV Portvin Portugal 169 13-19 17.0 4.2 0-3
75926 2008 Vouvray La Levrière Moelleux Loire Frankrike 139 12-20 16.5 4.5 1-3

Mousserande
77643 NV Crémant de Bourgogne Brut Extra Clotilde Davenne Frankrike 119 12-14 16.0 4.4 0-1
7891 2004 Beaumont des Crayères GR Champagne Frankrike 189 12-13 17.0 4.4 0-1
7732 NV Gardo & Morris Brut Rosé Nya Zeeland 109 12-13 16.0 4.4 0-2

Rött lyxvin
94142 2009 Sfursat 5 Stelle Valtellina Italien 425 16-24 19.0 4.2 2-3

Vitt lyxvin
92069 2009 Mandelgarten R GG Pfalz Tyskland 339 13-18 18.5 4.2 2-3

Röd box
6942 2011 Penfolds Rawson’s Retreat Australien 259 12 14.5 4.5 1-3

Vit box
6895 2012 Casas Patronales Chard/SB 3l Valle Central Chile 179 12 12.5 4.4 1-2

För källaren
2349 2008 Cúmaro Riserva Conero Italien 149 14-20 17.0 4.5 2-3
95244 2009 Asinone Vino Nobile di M. Toscana Italien 299 16-23 18.5 4.5 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera