Röttorps Bästa lista, vecka 50, 2011

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 50

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2212 2010 Reserve du Vieux Noir Cahor Fankrike 69 12-15 14.5 4.5 2-3
2694 2008 Langhe Rosso Il Cascinone Piemonte Italien 105 12-14 16.5 4.6 1-3
2005 2010 Allesverloren Touriga Naçional Swartland Sydafrika 120 12-17 16.5 4.4 2-3
2737 2006 Finca el Puig Rioja Priorat 189 12-16 17.5 4.6 2-3

Rött finstilt vin
3958 2010 Château de Seguin Bordeaux Frankrike 89 12-14 15.5 4.5 1-3

Vita torra
2882 2011 La Gascogne Gros Manseng/SB Gascogne Frankrike 79 12-13 15.0 4.5 1-2
2701 2011 Dom. Gobelsburg Riesling Kamptal Österrike 99 12-22 16.0 4.4 1-3
5587 2010 Chablis Montée de Tonnerre Bourgogne Frankrike 169 12-16 17.5 4.4 2-3

Vita halvtorra
2882 2011 Moselland Riesling Spätlese Mosel Tyskland 64 12-13 14.0 4.4 0-2

Söta
8001 1995 Fonseca Guimarens Vintage Portvin Portugal 329 12-21 19.0 4.6 0-3
5364 2006 Dr L R Beerenauslese 19 cl Mosel Tyskland 99 13-25 18.5 4.4 2-3

Mousserande
7721 NV Ferrari Brut Trento Italien 139 12-13 16.5 4.5 0-1
77358 2002 Delamotte Brut Bl de Bl Champagne Frankrike 549 13-25 19.3 4.4 0-2
77795 NV Michel Turgy Brut Rosé GC Champagne Frankrike 349 12-15 18.3 4.2 0-2

Rött lyxvin
95187 2007 Barolo Paolo Scavino Piemonte Italien 359 15-25 18.5 4.0 2-3

Vitt lyxvin
99697 2002 Chablis Grand Cru Bougros Bourgogne Frankrike 399 12-14 19.0 4.2 2-3

Röd box
6139 2011 Ramos Reserva 3l Alentejo Portugal 219 12-13 14.0 4.6 1-3

Vit box
22139 2011 Les Fumées Blanches SB 3l Sydvästra Frankrike Frankrike 215 12-13 14.0 4.6 0-2

För källaren
2266 2009 Ch la Reyne Prestige Cahor Frankrike 95 14-19 16.0 4.5 2-3
95207 2009 Château Chasse-Spleen Bordeaux Frankrike 304 16-28 18.5 4.4 1-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera