Röttorps Bästa lista, vecka 52, 2012

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 52

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2212 2010 Reserve du Vieux Noir Cahor Fankrike 69 12-15 14.5 4.5 2-3
2559 2010 Duorum Douro Portugal 99 13-17 16.0 4.5 2-3
2349 2008 Cúmaro Riserva Conero Italien 149 14-19 17.0 4.5 2-3
6506 2008 Kevin Arnold Shiraz Stellenbosch Sydafrika 189 13-16 17.5 4.4 2-3

Rött finstilt vin
16015 2011 Saint Clair Pinot Noir Marlborough Nya Zeeland 99 13 16.0 4.4 1-2

Vita torra
2882 2011 La Gascogne Gros Manseng/SB Gascogne Frankrike 79 12-13 15.0 4.5 1-2
85563 2007 Plenio Verdicchio Classico Marche Italien 119 12-13 16.5 4.4 2-3
90654 2010 Leitz Kaisersteinfels R AR Rheingau Tyskland 299 13-21 18.5 4.5 1-3

Vita halvtorra
2882 2011 Moselland Riesling Spätlese Mosel Tyskland 64 12-13 14.0 4.4 0-2

Söta
8001 1995 Fonseca Guimarens Vintage Portvin Portugal 329 12-21 19.0 4.6 0-3
4197 2007 Château du Juge 37cl Cadillac Frankrike 75 12-15 16.5 4.5 1-3

Mousserande
7778 NV Codorníu Selec. Raventós Cava Spanien 99 12-13 16.0 4.5 0-2
7867 2006 Palmer & Co Millésime Brut Champagne Frankrike 274 12-17 18.0 4.2 0-2
77795 NV Michel Turgy Brut Rosé GC Champagne Frankrike 349 12-15 18.3 4.2 0-2

Rött lyxvin
99157 2006 Masi Mazzano Amarone Veneto Italien 749 20-35 20.0 4.4 2-3

Vitt lyxvin
94758 2009 Knoll Loibenberg R Smaragd Wachau Österrike 319 13-18 19.0 4.4 1-3

Röd box
5354 2010 Tommasi Graticcio Appass. 3l Veneto Italien 279 12-13 15.0 4.6 2-3

Vit box
22424 2011 Moncaro Verdicchio 3l Marche Italien 195 13 13.0 4.5 0-2

För källaren
2266 2009 Ch la Reyne Prestige Cahor Frankrike 95 14-19 16.0 4.5 2-3
95212 2009 Château Poujeaux Bordeaux Frankrike 308 15-22 18.5 4.4 1-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera