Röttorps Bästa lista, vecka 2, 2013

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 2

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2077 2005 Copertino Rosso Apulien Italien 69 13-14 14.5 4.5 2-3
2559 2010 Duorum Douro Portugal 99 13-17 16.0 4.5 2-3
2800 2010 Crozes-Hermitage Les Launes Rhône Frankrike 136 13-14 17.0 4.4 2-3
6506 2008 Kevin Arnold Shiraz Stellenbosch Sydafrika 189 13-16 17.5 4.4 2-3

Rött finstilt vin
16015 2011 Saint Clair Pinot Noir Marlborough Nya Zeeland 99 13 16.0 4.4 1-2

Vita torra
2843 2011 Leyda Reserva Sauvignon Bl Leyda Valley Chile 74 13 15.0 4.5 0-1
85563 2007 Plenio Verdicchio Classico Marche Italien 119 13-14 16.5 4.4 2-3
6464 2011 Neudorf Chardonnay Nelson Nya Zeeland 149 13-15 17.0 4.2 2-3

Vita halvtorra
5810 2011 Kloster Eberbach Riesling Kab. Rheingau Tyskland 99 13-15 16.3 4.5 0-2

Söta
8045 NV Graham’s Six Grapes Portvin Portugal 119 13-15 16.5 4.6 0-3
2735 2009 Casillero del Diablo LH SB 37cl Maule Chile 59 13-14 15.5 4.0 1-3

Mousserande
7628 NV Pongrácz Brut Sydafrika 109 13 16.0 4.6 0-2
7867 2006 Palmer & Co Millésime Brut Champagne Frankrike 274 13-17 18.0 4.2 0-2
7701 2007 Rotari Rosé Trentino Italien 99 13-15 18.3 4.2 0-2

Rött lyxvin
90439 1999 Ch Bouscassé Vieilles Vignes Madiran Frankrike 395 13-22 19.0 4.0 2-3

Vitt lyxvin
94758 2009 Knoll Loibenberg R Smaragd Wachau Österrike 319 13-18 19.0 4.4 1-3

Röd box
12300 2011 Barone Ricasoli Formulae 3l Toscana Italien 229 13 14.0 4.6 1-3

Vit box
22424 2011 Moncaro Verdicchio 3l Marche Italien 195 13 13.0 4.5 0-2

För källaren
2005 2010 Allesverloren Touriga Naçional Swartland Sydafrika 120 13-17 16.5 4.4 2-3
2005 2010 Cornas Mon Clocher Rhône Frankrike 199 15-22 18.0 4.5 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera