Grevar åt upp djurparks fredade arter med lyxviner som Romanée-Conti

Favoritmarkera

Paris, Frankrike
Så hade rubrikerna kunnat se ut i Paris på morgonen den 26 december 1870. Men vi tar det från början: Att gå en promenad med mig kan vara en plåga. Eller åtminstone ta sin tid. Jag är en sån som stannar vid varje restaurang bara för att ”kolla menyn.” En sån gäst som frågar servitören efter vinlistan, läser den när jag  tar en kaffe (som en dagstidning) och sedan ber om notan. Jag är en menykille helt enkelt. Och för menykillar och tjejer som jag vill jag idag skriva om en alldeles speciell meny som aldrig någonsin kommer att serveras igen. (Bild: Jonas Wahlström nämns i artikeln, men är inte relaterad till den. Foto: Cornelia Nordström)

Den första september 1870 svepte den preussiska armén in om belägrade Paris. Staden avskärmas från all förbindelse med landet i övrigt och genomgår samtidigt den strängaste vintern på länge. I mörkaste december faller kylan till minus 12 grader. Men det är inte nog med det, priset på kött, konserver och andra livsmedel skjuter i höjden. Svälten hålls tillbaka med ”bröd” av sammansättningar som skulle få självaste Mats-Eric Nilsson (författaren till Äkta Vara) att gå i taket.

Borgarna började redan långt före jul 1870 slakta sina travhästar. Värre var det för de fattiga som fick omvärdera sitt förhållande till både hund, katt och råtta. Det är lätt att tänka sig att många sneglade lite extra när de gick förbi Jardin des Plantes med sin tomma kurrande mage. Där låg nämligen Paris djurpark, vars exotiska delikatesser vaktades dag som natt. Ännu ovetandes, kanske trodde de fortfarande att de var förmer än andra djur.

Dagarna före julafton måste de skett livliga diskussioner i djurparkens styrelserum. Diskussioner som hade fått Skansen-Jonas att plocka fickorna fulla av surikater och skjuta skarpt på allt som stod på två ben. Ett fåtal av stadens exklusivaste restauranger hade presenterat erbjudanden som ledningen inte kunde stå emot. Den 20 december bjöd så dessa borgar-etablissemang in till något alldeles extra. Grevar och baroner skulle denna heliga afton inte behöva offra ännu ett arabisk fullblod för att få sin traditionsenliga julstek.

Här ovan hittar ni ett exemplar i original av aftonens meny. Ett smörgåsbord av fridlysta arter i traditionella rätter. Eller vad sägs om Consomée d’Elephant, (Elefant Consommé) Civet de Kangoroo (Kängrugryta) Cuissot de Loup (varglår) Terrine de Antilop aux Truffes (Terrin på Antilop och tryffel).

När jag såg menyn för första gången tyckte jag synd om de stackars Sommeliererna. De kan inte ha haft det lätt med så många nya rätter på samma gång. Tillslut bestämde de sig i alla fall för säkra kort som Latour Blanche 1861, Ch. Palmer 1864, Mouton Rotschild 1846, Romanée Conti 1858 och Portvin från 1827. Viner som dessa är det inte ofta man ser i dagens vinpaket. Inte ens på restaurang Lejontornet som enligt de som upplevt bjuder på Sveriges bästa vinpaket.

Lämna ett svar