Röttorps Bästa lista, vecka 4, 2013

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 4

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
6253 2010 Koonunga Hill Shiraz/Cab. Australien 89 13-18 16.0 4.5 1-3
12507 2010 Vila Santa Reserva Alentejo Portugal 99 13-18 16.5 4.5 1-3
2800 2010 Crozes-Hermitage Les Launes Rhône Frankrike 136 13-14 17.0 4.4 2-3
2811 2008 Ch Mont-Redon ChdPape Chateuneuf-du-Pape Frankrike 229 13-20 18.0 4.4 2-3

Rött finstilt vin
3083 2008 Château la Tour de By Bordeaux Frankrike 149 13-16 16.5 4.0 1-2

Vita torra
73865 2011 Laurent Miquel Chard/Viog. d’Oc Frankrike 70 13-14 15.0 4.6 1-3
5798 2011 Couvent des Jacobins Bourggone Frankrike 119 13-14 16.5 4.5 1-3
6464 2011 Neudorf Chardonnay Nelson Nya Zeeland 149 13-15 17.0 4.2 2-3

Vita halvtorra
7218 2011 Dr L Riesling Mosel Tyskland 79 13 15 4.2 0-1

Söta
8000 2007 Graham’s Late Bottled Vintage Portvin Portugal 164 13-15 17.0 4.4 0-3
2735 2009 Casillero del Diablo LH SB 37cl Maule Chile 59 13-14 15.5 4.0 1-3

Mousserande
7628 NV Pongrácz Brut Sydafrika 109 13 16.0 4.6 0-2
7536 2002 Pol Roger Brut Vintage Champagne Frankrike 448 13-24 19.0 4.2 0-2
81422 NV Henriot Brut Rosé Champagne Frankrike 399 13-15 19.0 4.2 0-2

Rött lyxvin
90439 1999 Ch Bouscassé Vieilles Vignes Madiran Frankrike 395 13-22 19.0 4.0 2-3

Vitt lyxvin
77358 2002 Delamotte Brut Bl de Bl Champagne Frankrike 549 13-22 19.3 4.4 0-2

Röd box
12300 2011 Barone Ricasoli Formulae 3l Toscana Italien 229 13 14.0 4.6 1-3

Vit box
74650 2010 Mâcon-Villages Chard. 3l Bourgogne Frankrike 229 13 14.5 4.7 1-3

För källaren
70691 2009 Maycas Res. Syrah Limari Chile 99 13-17 16.5 4.5 2-3
2005 2010 Cornas Mon Clocher Rhône Frankrike 199 15-22 18.0 4.5 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera