Röttorps Bästa lista, vecka 6, 2013

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 6

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
6253 2010 Koonunga Hill Shiraz/Cab. Australien 89 13-18 16.0 4.5 1-3
89322 2011 Casa Lapostolle Cab S Rapel Chile 119 13-15 16.5 4.6 2-3
32472 2010 Le Volte Maremma Italien 159 13-17 17.5 4.5 2-3
2345 2008 Masi Amarone Costasera Veneto Italien 275 13-20 18.5 4.4 2-3

Rött finstilt vin
91333 2010 Voss Est. Res. Pinot Noir Martinborough Nya Zeeland 139 13-15 16.5 4.0 1-2

Vita torra
73865 2011 Laurent Miquel Chard/Viog. d’Oc Frankrike 70 13-14 15.0 4.6 1-3
2910 2011 Bründlmayer Langenloiser GV Kamptal Österrike 119 13-14 16.5 4.4 1-3
5595 2011 Chablis VV Dom Sainte Claire Bourgogne Frankrike 169 13-20 17.5 4.5 1-3

Vita halvtorra
7218 2011 Dr L Riesling Mosel Tyskland 79 13 15 4.2 0-1

Söta
8000 2007 Graham’s Late Bottled Vintage Portvin Portugal 164 13-15 17.0 4.4 0-3
4196 1998 Moulin Touchais Loire Frankrike 199 13-23 17.5 4.6 1-3

Mousserande
7567 2007 Rotari Brut Riserva Trentino Italien 99 13-15 16.0 4.5 0-1
7885 2002 Saint Gall 1er Cru Extra Brut BdB Champagne Frankrike 259 13-16 19.0 4.5 0-1
81422 NV Henriot Brut Rosé Champagne Frankrike 399 13-15 19.0 4.2 0-2

Rött lyxvin
90527 2009 Dom. du Vieux Télégraphe Châteauneuf-du-Pape Frankrike 499 14-28 19.0 4.0 2-3

Vitt lyxvin
95019 2008 Chablis GC Bougros Dom. W Fèvre Frankrike 459 14-20 19.0 4.0 2-3

Röd box
6687 2011 Cline Zinfandel 3l Kalifornien USA 229 13 14.0 4.4 2-3

Vit box
15558 2012 Drostdy-Hof Chard/Viogn. 3l Sydafrika 194 13 13.0 4.2 1-2

För källaren
70691 2009 Maycas Res. Syrah Limari Chile 99 13-17 16.5 4.5 2-3
92256 2008 Barbaresco Vigneto Bordini La Spinetta Italien 380 17-27 19.0 4.4 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera