Laddar annons
21 Feb, 2013

Bästa tipset - en roséchampagne

Vinerna som kvalar från, på grundval av god försäljning, beställningssortiment till Systembolagets ordinarie sortiment blir allt fler. Senaste recensionsprovningen var en förhållandevis liten grupp om åtta viner. Alla har sålt så bra att de nu har rätt att säljas i butik. Som vid tidigare provningar var även detta gäng av blandad kvalitet. Det enda vinet värd uppmärksamhet var Taittingers Prestige Rosé Brut. Gott och festligt!

Av de åtta nya vinerna var ett, veckans tips nedan, toppen. Två var okej och övriga fem - helt enkelt usla. De fem senare var långt under standardnivå och trist nog, riktigt dåliga viner som nu ska konkurrera om  butiksplats med dem som redan är i butik. Många gånger är de som redan är inne också  "så mycket bättre". Det är såklart ett trist scenario, man undrar hur det går till och om ett vin som är "bra" måste åka ut för att ge plats åt ett nyinkommet, oavsett kvalitet-jämförelse. Systembolaget har vid tidigare tillfällen när frågan väckts svarat att det inte fungerar på det sättet. Svaret har varit, - alla ska med och de viner som säljer dåligt (hur man än räknar och mäter är en monopolförsäljning, som dessutom är hårt uppstyrd vad gäller distributionstilldelning, ett märkligt mått att förhålla sig till) är dom som åker ut.

Taittinger Prestige Rosé Brut (7898), Champagne Frankrike, 449 kr
Vinet har en skön laxfärg och en mineralbärig doft. Smaken är torr, medelfyllig av röda äpplen, med inslag av persika och päron, röda bär, av mineral, rostat kaffe och smak av nötter. Skönt trevlig skumpa med finfin mersmak. Bärig generositet.
Passar till: matiga sallader som Ceasarsallad, fiskrätter med skaldjur, till tonfisk eller ljus kötträtt.
Betyg: 4

Provad: 2013-01-10

Letar du efter ett billigare alternativ, välj Rotari Rosé!