Välkommen Niklas Jörgensen

Favoritmarkera

Till vardags jobbar han för toppdomänen .eu där han har hand om den svenska och danska marknaden. Men en stor del av sin fria tid ägnar Niklas Jörgensen åt vin. Högt som lågt och med djup detaljinsikt som övergripande helhetssyn och kanske framförallt, initierat doftar och smakar sig denne vinfantast till ny kunskap. Vinbanken ska fokusera på vinlandet Portugal under de kommande fyra helgerna och med vägledning av Niklas Jörgensen får Vinbankens läsare den vassaste kompetensen. Häng med oss – nu går Vinbanken helgbilaga!

 

Berätta, vem är Niklas Jörgensen?
Vissa händelser i livet har sin logiska förklaring, andra saknar sådan. Varför vinintresset skulle växa sig så starkt hos mig för tjugo år sedan var allt annat självklart. Sannolikt var det passionen för språk, italienska särskilt, som öppnade dörrarna för vinets värld. Ett års jobb på bibliotek gjorde sitt till där hela vinlitteratursavdelningen slukades med stort intresse.

Under studietiden i Lund kom jag i kontakt med det sköna munskänksgänget i staden. Jag läste än mer och när lagboken lades undan för dagen var det istället vinböcker som fick min uppmärksamhet. Mitten av 1990-talet innebar begränsat med möjligheter att arbeta med vin i riket så det naturliga steget blev att dra på sig den gröna uniformen och extraknäcka för staten, Systembolaget och inte som ni kanske tror inom det militära. När tiden som lundensare var över blev det ett par år på anrika Kjäer-Sommerfeldt i Köpenhamn, halvdansk som jag är, och en inblick i den riktiga vinvärlden.

Många Bordeaux-erfarenheter rikare och med blickar riktade norrut, hamnade jag i rikets huvudstad, gav mig in på min mer tänkta yrkesbana men släppte aldrig vinet. Några års extraknäckande på Vinkällaren Grappe och många vinprovningar höll lågan uppe. Barn kom in i bilden. Sena kvällar på Grappe blev en last. Bloggen uppstod. Skrivandet blev mitt nya sätt att uttrycka passionen och min närvaro i den digitala sfären är nu inne på sitt femte år. Idag driver jag Wine Virtuosity samt Mad about Madeira (fast direktlänk längst ner på sidan). Skrivandet tillsammans med resandet i vinregioner är mina främsta musor idag.

Varför bloggar du på engelska?
Vin är globalt och en stor del av glädjen är att dela denna med likasinnade. Jag har förmånen att själv bestämma vad jag vill skriva om och har man som jag fallit för viner som tyvärr inte har eller haft någon större förankring i Sverige blev valet av språk än lättare. På Vinbanken kommer jag självklart skriva på svenska. Idag har mina två sidor besökare från mer än 40 länder varje månad respektive vilket gör mig oerhört stolt – och ödmjuk.

Och hur var det nu med Madeira?
Jag minns det som det var igår. Det stod 1940 Sercial på flaskan och jag kunde inte släppa den med blicken. Förmodligen offrade jag någon kursbok i samband med inköpet men oj vilket klokt beslut jag fattade!

Madeira är unikt, världens mest betagande, magiska och mystiska vin. Det är eteriskt, ibland nästan fjäderlätt trots sin uppspritning, de höga syrorna retar upp sinnena och helheten får balans med en behaglig sötma. Madeira representerar idag något unikt i vinvärlden, den långa väntan på mognad involverar ibland generationer och kräver en rejäl dos osjälviskhet samt en insikt om att det kanske inte är du, utan dina barnbarn som får njuta av det du lagrar. Vetskapen om detta ökar upplevelsen av ett vin för mig. När jag i höstas, på plats, åter fick provat 1940:an från Vinhos Justino Henriques, idag blott Justino’s, och nu med 72 års lagring på fat, så var det blott en bekräftelse på varför Madeira är världens främsta dryck i min lilla vinvärld.

När du inte har Madeira i glaset, vad dricker du då?
Min passion kan enklast uttryckas med ett ord – nyfikenhet. Ja, jag har mina favoriter men det som ändå driver intresset framåt är lusten att hela tiden lära något nytt. Ett vin ska inte bedömas utifrån sitt ursprung utan för sin inneboende kvalitet och charm. Därför är det i sann upptäckarlusta jag funnit såväl underbar robola från Cephalonia, nerello mascalese från Etna som hárslevelű från Tokaj bredvid klassiska regioner som mina älskade Pomerol och Saint Emilion.

Men kanske mest av allt har många resor till Portugal satt sina spår. Ödmjuka människor, rik historia och bevarandet av inhemska druvsorter är en fin kombination som får mig att återvända till landet. Dessutom är jag av den fasta övertygelsen att det är rätt väg att vandra, att tro på druvsorter som avesso, loureiro och touriga nacional, även om livet som vinbonde i Portugal är allt annat än enkelt just nu.

Vad vill du bidra med på Vinbanken?
Passion! Inte för att den saknas, ingalunda, men jag hoppas kunna berätta och förmedla historier från vinets värld och de områden jag besöker eller har besökt. Jag vill visa upp personerna bakom vinerna. Utan dessa är vinet ingenting. Vin för mig handlar inte så mycket om en specifik köprekommendation
utan snarare om att väcka en nyfikenhet hos läsaren att själv ta del av vad en region har att erbjuda – att uppmuntras och roas av att vidga sinnena och ha ihjäl några förutfattade meningar.

Tack för dina utförliga svar och välkommen till Vinbanken Niklas Jörgensen! Första artikeln publiceras söndag den 10 mars 2013.

Kommentera