Röttorps Bästa lista, vecka 10, 2013

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 10

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
12660 2009 Palacio de la Vega Crianza Navarra Spanien 69 13-15 14.5 4.5 2-3
95346 2010 Santa Duc Les Quatre Terres Rhône Frankrike 119 14-19 17.0 4.7 1-3
2573 2007 Marqués de Riscal Res. Rioja Spanien 139 13-16 17.0 4.4 2-3
2737 2006 Finca el Puig Priorat Spanien 189 13-16 17.5 4.6 2-3

Rött finstilt vin
12804 2010 Réserve de la Condamine Fitou Frankrike 69 13-14 14.5 4.5 1-3

Vita torra
4200 2011 Leth Grüner Veltliner Wagram Österrike 77 13-14 15.0 4.5 1-3
6708 2012 Juliusspital Silvaner Kab Tr Franken Tyskland 119 13-15 16.5 4.4 1-2
95402 2010 La Froscà, Gini Soave Italien 149 13-15 17.0 4.4 2-3

Vita halvtorra
5830 2002 Rüdesheimer Rottland R Sp Rheingau Tyskland 129 13-16 17.0 4.5 0-2

Söta
76119 2000 Smith Woodhouse LBV Portvin Portugal 199 13-23 17.0 4.2 1-3
75926 2008 Vouvray La Levrière Moelleux Loire Frankrike 139 13-20 16.5 4.5 1-3

Mousserande
7884 NV Jaume Serra Brut Nature Cava Spanien 60 13-14 13.5 4.2 0-1
7891 NV Beaumont des Crayères GR Brut Champagne Frankrike 189 13-14 17.0 4.4 0-1
7701 2008 Rotari Rosé Brut Trentino Italien 99 13-14 15.5 4.4 0-1

Rött lyxvin
32152 2009 Tignanello Toscana Italien 499 17-25 19.0 4.2 2-3

Vitt lyxvin
90654 2010 Leitz Rüdesheimer Kaisersteinfels R AR Rheingau Tyskland 299 13-21 18.5 4.5 1-3

Röd box
12507 2011 Vila Santa Reserva 3l Alentejano Portugal 269 13 15.0 4.6 1-3

Vit box
73957 2012 Matua Valley Sauvignon Blanc 3l Nya Zeeland 229 13 14.0 4.6 1-1,5

För källaren
2519 2009 Casa de Santar Reserva Dão Portugal 139 16-24 17.0 4.2 2-3
98054 2009 CH by Chocapalha Lisboa Portugal 229 16-24 18.0 4.4 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera