Röttorps Bästa lista, vecka 12, 2013

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 12

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
12660 2009 Palacio de la Vega Crianza Navarra Spanien 69 13-15 14.5 4.5 2-3
95346 2010 Santa Duc Les Quatre Terres Rhône Frankrike 119 14-19 17.0 4.7 1-3
95369 2011 A. Lisa. Rio Negro Argentina 159 14-19 17.5 4.4 1-3
71554 2010 Crozes-Hermitage A. Bouvet Rhône Frankrike 186 14-18 17.5 4.5 2-3

Rött finstilt vin
6457 2011 Windy Peak Pinot Noir Yarra Valley Australien 89 13-15 16.0 4.5 1-2

Vita torra
4200 2011 Leth Grüner Veltliner Wagram Österrike 77 13-14 15.0 4.5 1-3
2338 2011 Santorini Assyrtiko Santorini Grekland 99 13 16.0 4.4 1-3
2756 2011 Pouilly-Fuissé Bourgogne Frankrike 175 14-16 17.5 4.2 1-2

Vita halvtorra
5830 2002 Rüdesheimer Rottland R Sp Rheingau Tyskland 129 13-16 17.0 4.5 0-2

Söta
76119 2000 Smith Woodhouse LBV Portvin Portugal 199 13-23 17.0 4.2 1-3
92024 1999 Piesp. Goldtröpfchen R Ausl. 37cl Mosel Tyskland 59 13-16 16.5 4.5 0-2

Mousserande
77877 NV Barza Cava Brut Cava Spanien 87 13-14 15.0 4.4 0-2
7602 NV Louis Roederer Brut Premier Champagne Frankrike 349 13-18 18.5 4.4 0-2
7701 2008 Rotari Rosé Brut Trentino Italien 99 13-14 15.5 4.4 0-1

Rött lyxvin
95260 2008 Amarone Allegrini Veneto Italien 435 16-26 19.0 4.0 2-3

Vitt lyxvin
97071 2011 A Christmann IDIG R GG Pfalz Tyskland 389 15-20 19.0 4.4 2-3

Röd box
6560 2011 Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 3l Valle Central Chile 229 13 14.0 4.5 0-2

Vit box
22139 2012 Les Fumées Blanches SB Lurton Frankrike 215 13 14.0 4.5 0-2

För källaren
2519 2009 Casa de Santar Reserva Dão Portugal 139 16-24 17.0 4.2 2-3
95207 2009 Château Chasse-Spleen Bordeaux Frankrike 304 16-30 18.5 4.4 1-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera