Röttorps Bästa lista, vecka 13, 2013

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 13

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2694 2008 Robertson Shiraz/Mourv/Viogn. Robertson Sydafrika 62 13-14 14.0 4.6 2-3
2694 2008 Langhe Rosso Il Cascinone Piemonte Italien 105 13-14 16.5 4.6 1-3
95369 2011 A. Lisa Rio Negro Argentina 159 14-19 17.5 4.4 1-3
71554 2010 Crozes-Hermitage A. Bouvet Rhône Frankrike 186 14-18 17.5 4.5 2-3

Rött finstilt vin
6457 2011 Windy Peak Pinot Noir Yarra Valley Australien 89 13-15 16.0 4.5 1-2

Vita torra
2882 2012 La Gascogne par A. Brumont GM/SB Côtes de Gascogne Frankrike 79 13-14 15.5 4.6 1-3
2338 2011 Santorini Assyrtiko Santorini Grekland 99 13 16.0 4.4 1-3
2756 2011 Pouilly-Fuissé Bourgogne Frankrike 175 14-16 17.5 4.2 1-2

Vita halvtorra
5810 2012 Kloster Eberbach Riesling Kab Rheingau Tyskland 99 14-17 16.0 4.4 0-2

Söta
8117 2008 Moscatel de Setúbal 37cl Setúbal Portugal 59 13-18 16.5 4.4 2-3
92024 1999 Piesp. Goldtröpfchen R Ausl. 37cl Mosel Tyskland 59 13-16 16.5 4.5 0-2

Mousserande
77877 NV Barza Cava Brut Cava Spanien 87 13-14 15.0 4.4 0-2
7602 NV Louis Roederer Brut Premier Champagne Frankrike 349 13-18 18.5 4.4 0-2
7417 NV De Saint Gall Brut Rosé Champagne Frankrike 249 13-14 17.0 4.0 0-2

Rött lyxvin
95260 2008 Amarone Allegrini Veneto Italien 435 16-26 19.0 4.0 2-3

Vitt lyxvin
97071 2011 A Christmann IDIG R GG Pfalz Tyskland 389 15-20 19.0 4.4 2-3

Röd box
6560 2011 Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 3l Valle Central Chile 229 13 14.0 4.5 0-2

Vit box
22139 2012 Les Fumées Blanches SB Lurton Frankrike 215 13 14.0 4.6 0-2

För källaren
6325 2011 Penfolds Bin 2 Shiraz/Mourvèdre Australien 149 14-21 17.0 4.4 2-3
95207 2009 Château Chasse-Spleen Bordeaux Frankrike 304 16-30 18.5 4.4 1-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera