Röttorps Bästa lista, vecka 15, 2013

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 15

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
2062 2012 Robertson Shiraz/Mourv/Viogn. Robertson Sydafrika 62 13-14 14.0 4.6 2-3
2694 2008 Langhe Rosso Il Cascinone Piemonte Italien 105 13-14 16.5 4.6 1-3
2144 2009 Poliziano Vino Nobile VN Toscana Italien 149 13-16 17.0 4.4 1-3
2548 2004 Baron de Ley GR Rioja Spanien 180 13-18 17.5 4.4 2-3

Rött finstilt vin
99291 2011 Beaune 1er Cru Jadot Bourgogne Frankrike 185 13-18 17.5 4.4 1-3

Vita torra
2338 2011 Santorini Assyrtiko Santorini Grekland 79 13 16.0 4.7 1-3
99291 2011 Morgadio da Calçada Branco Douro Portugal 129 14-16 17.0 4.5 2-3
95314 2011 Gobelsburg Steinsetz GV Kamptal Österrike 149 13-17 17.0 4.4 1-3

Vita halvtorra
5810 2012 Kloster Eberbach Riesling Kab Rheingau Tyskland 99 14-17 16.0 4.4 0-2

Söta
8117 2008 Moscatel de Setúbal 37cl Setúbal Portugal 59 13-18 16.5 4.4 2-3
4197 2007 Château du Juge 37cl Bordeaux Frankrike 79 13-15 16.5 4.4 1-3

Mousserande
7567 2008 Rotari Brut Riserva Trentino Italien 99 13-16 16.0 4.6 0-1,5
7342 NV Bonnaire Brut Tradition Champagne Frankrike 199 13-14 17.0 4.2 0-2
7417 NV De Saint Gall Brut Rosé Champagne Frankrike 249 13-14 17.0 4.0 0-2

Rött lyxvin
91214 2008 Barbaresco Pio Cesare Piemonte Italien 387 15-25 18.5 4.0 2-3

Vitt lyxvin
95024 2009 Puligny-Montrachet Champ Gain Bourgogne Frankrike 529 15-22 19.5 4.5 2-3

Röd box
6024 2012 Falernia Syrah/Carm/CS 3l Coquimbo Chile 199 13 13.0 4.5 2-3

Vit box
22424 2011 Moncaro Verdicchio 3l Marche Italien 195 13 13.0 4.5 0-2

För källaren
6325 2011 Penfolds Bin 2 Shiraz/Mourvèdre Australien 149 14-21 17.0 4.4 2-3
95368 2010 Bosquet des Papes CT Châteauneuf-du-Pape Frankrike 249 19-30 18.5 4.4 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera