Röttorps Bästa lista, vecka 19, 2013

Favoritmarkera

Röttorps Bästa, vecka 19

SB nr År Namn Distrikt Land P B K Pv M
kr år (0-20) (1-5) (0-3)

Röda
7570 2008 Salice Salentino Riserva Apulien Italien 69 13-14 14.5 4.5 2-3
22055 2010 Jacobsdal Pinotage Stellenbosch Sydafrika 99 13-20 16.5 4.6 1-3
2349 2008 Cúmaro Riserva Marche Italien 149 14-20 17.0 4.5 2-3
91115 2008 Quinta do Vallado Touriga Nac. Douro Portugal 275 15-22 18.5 4.5 2-3

Rött finstilt vin
3083 2008 Château la Tour de By Bordeaux Frankrike 149 13-16 16.5 4.0 1-2

Vita torra
2701 2011 Mulderbosch CB Steen op Hout Sydafrika 79 13-15 15.5 4.5 1-3
5585 2011 Petit Chablis La Chablisienne Bourgogne Frankrike 109 13-14 16.5 4.4 1-2
95460 2011 Quinta de Saes Reserva Branco Dão Portugal 156 14-18 17.5 4.5 2-3

Vita halvtorra
90327 2011 Willi Schaefer Riesling Mosel Tyskland 129 13-16 16.5 4.2 0-2

Söta
8001 1995 Fonseca Guimarens Vintage Portvin Portugal 329 13-21 19,0 4.6 0-3
4196 1998 Moulin Touchais Loire Frankrike 199 13-23 17.5 4.6 1-3

Mousserande
7628 NV Pongrácz Brut Sydafrika 109 13-15 16.0 4.6 0-1,5
77358 2002 Delamotte Brut Bl de Bl Champagne Frankrike 549 13-24 19.3 4.4 0-2
7732 NV Gardo & Morris Brut Rosé Nya Zeeland 109 13 16.0 4.4 0-2

Rött lyxvin
75586 2008 Don Melchor Cabernet S. Puente Alto Chile 449 16-26 19.0 4.0 2-3

Vitt lyxvin
95021 2007 Trimbach Riesling F. Émile Alsace Frankrike 339 14-21 19.0 4.4 2-3

Röd box
6139 2011 Ramos Reserva 3l Alentejo Portugal 219 13 14.0 4.7 2-3

Vit box
71627 2011 FM Riesling Dry 3l Phalz Tyskland 229 13 14.0 4.4 0-3

För källaren
95378 2011 Antu Ninquén Syrah Colchagua Chile 149 15-21 17.0 4.2 2-3
95256 2008 Barbaresco Vigneto Bordini Piemonte Italien 380 17-27 19.0 4.4 2-3

P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat

Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd

När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten

Kommentera