Filmkväll med clubsandwich, getost och ett glas vin

Favoritmarkera
Foto - Tack till Mor Mias blogg

Foto – Tack till Mor Mias blogg

Att det finns en smak för årets alla tillfällen visar Louise Johansson i sin bok ’52 Helger’. Den sista helgen innan det årligt återkommande, månadslånga glöggminglet fram till Jul får vi tips om ‘Clubsandwich med getost och mango chutney’.

För visst är en bra filmrulle, rekommendationen att krypa upp i soffan, kanske med ett glas vitt vin eller en stram lager till en lyxig och matig macka ett oslagbart trick när man vill tackla den mörkaste av alla årets månader, november.

Clubsandwich med getost och mango chutney

Tillagningstid: 40 min, 4 portioner

700 g fläskfilé skuren i 2 cm tjocka skivor
1/2 dl olivolja
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
2 msk hackad färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk mortlade gula senpasfrön
salt och nymald svartpeppar

1 pkt bacon (140 g)
150 g getost
1/2 dl mango chutney
8 skivor vitt bröd
1 huvud plocksallad
1 bifftomat
1 rödlök
ärtskott

Citron- och rosmarin-crème fraiche

2 dl crème fraiche
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
1 msk hackad färsk rosmarin
2 tsk honung
salt och nymald svartpeppar

 

Gör så här:

1. Marinera fläskfilén i olja, citronsaft -skal, rosmarin, vitlök, och senapsfrö i 30 minuter.

2. Blanda ingredienserna till citron- och rosmarincrème fraichen. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ in krämen i kylskåpet fram till servering.

3. Värm ugnen till 225 grader, varmluftseffekt.

4. Ta upp köttet ur marinaden, salta och peppra. Stek köttet på hög värme i 2 minuter på båda sidor tills det har fin färg. Lägg på ett fat och ställ åt sidan.

5. Skär bacon i mindre bitar och stek knapriga i 3-4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Skär getosten i centimeterstora bitar.

6. Varva fläskfilé, bacon och getost två gånger i fyra högar på en plåt med bakplåtspapper. toppa med en matsked mango chutney på varje och gratinera i ugnen i cirka 5 minuter. Rosta under tiden brödskivorna i en torr panna eller i brödrosten.

7. Bred citron- och rosmarin-crème fraichen på hälften av bröden. Skiva tomat och rödlök. Lägg sallad, tomat och sedan fläskfilén med bacon och getost på bröden. toppa med rödlök och ärtskott och lägg på brödlocket.

8. Servera med resterande crème fraiche i en skål vid sidan av.

 

Foto: Tack till  Mor Mias blogg som visade liknande Club Sandwich

Vin och öltips

Vitt vin
Friskt: Life from Stone Sauvignon Blanc 2013 (81775), Springfield Estate, Sydafrika, 139 kr
eller
Monti Garbi Soave 2012 (2078), Tenuta Sant’ Antonio, Italien, 199 kr för 3L box

Rose
Cerasuolo Rosé 2012 (2242), Valle Reale, Italien, 79 kr

Rött vin
Lätt, bärig: Bicicleta Pinot Noir 2012 (6560), cono Sur, chile, 229 kr för 3L box.
Fruktig: 5G Garnacha 2012 (2744), Torres, Spanien, 69 kr
Kryddig: Langhe Nebbiolo 2011 (22300), Fontanafredda, Italien, 99 kr

Öl
Lager: Nils Oscar God Lager (1305), Nils Oscar Company, 18:90 kr för 330 ml flaska
Ale: Sleepy Bulldog Winter Ale (11301), Gotlands Bryggeri, 19:90 kr för 330 ml flaska.

Fakta

FÖRFATTARE: Louise Johansson RECENSIONSDATUM: 2013-11-19
ISBN: 9789174243369 ORIGINALTITEL: 52 helger
FOTO: Stefan Edetoft BANDTYP: Inbunden
FORMAT: 222 x 288 SIDANTAL: 176

Kommentera