rött vin till köttfondue-recept

Köttfondue passar ett bättre, kryddigt rött

Favoritmarkera

Årstiden kräver smakrik mat. Godast just nu är köttfondue. Bjud in familj och vänner, njut av maten och umgås runt bordet. Satsa på bra nötkött för bästa smakupplevelse.

Vinet till är rött, kryddigt och smakrikt. Tankarna går direkt till franska Rhônedalens syrahviner, som rena syrah eller i blandning med andra sorter som ofta är fallet när ursprunget är södra rhonedalen. Det finns även utmanare i stilgenren som är av samma druvsort (syrah eller shiraz) men från andra ursprung. Chile, Australien och Sydafrika är länder där druvan gör sig bra, för att nämna några.

Vintips, röda bättre viner på Topp 10 listan – rött vin till oxfilé

Recept fondue

Olika såser med smak av senap, vitlök, örter eller worcestershiresås.
Pommes frites
Små ättiksgurkor
Grönsallad
Bröd

Fondue-kött
500 gram oxfilé, 600 g, eller lövbiff
1 st gul lök(ar)
0,5 flaska rött vin
7 dl vatten
0,5 dl kalvfond, konc
2 tsk soja
0,5 dl Sherry, torra, (ev)

1. Skär köttet i centimetertjocka strimlor eller i munsbitar.

2. Hacka löken och lägg den i en kastrull. Häll i vin, vatten, kalvfond och soja och koka upp. Sjud några minuter. Smaksätt gärna buljongen med en skvätt torr sherry.

3. Duka fram kött och til-behör.

4. Sila över buljongen i en fonduegryta och ställ den över en spritlåga på bordet. Spetsa köttet på långskaftade fonduegafflar och koka det i buljongen.

Förslag på fler tillbehör:
Cornichons
Syltlök
Röd lök
Savoykål
Champinjoner

Såser:
Salsa, barbecue, tartarsås, majonnäs – smaksätt

BILD: Foto av bruce mars från Pexels

Lämna ett svar