Köttfondue passar kryddigt Rhône

Favoritmarkera

Årstiden kräver smakrik mat. Godast just nu är köttfondue. Bjud in familj och vänner, njut av maten och umgås runt bordet. Satsa på bra nötkött för bästa smakupplevelse.

Vinet till är rött, kryddigt och smakrikt. Tankarna går direkt till franska Rhônedalens syrahviner, som rena syrah eller i blandning med andra sorter som ofta är fallet när ursprunget är södra rhonedalen. Det finns även utmanare i stilgenren som är av samma druvsort (syrah eller shiraz) men från andra ursprung. Chile, Australien och Sydafrika är länder där druvan gör sig bra, för att nämna några.

Vintips, röda rhôneviner

Domaine du Grand Montmirail Cuvée Vieilles Vignes 2015 (2213)
Cave Pascal, Gigondas Frankrike, 100 kr för 375 ml
Smak: Medelfyllig. Röd frukt, plommon och körsbär, strama drag som av örter och gräs, liten violton, hallon, björnbär och fruktiga tanniner.

Domaine du Pesquier Gigondas 2013 (2836)
Domaine du Pesquier, Gigondas Frankrike, 149 kr
Druvor: 75% grenache, 20% syrah och 5% mourvedre
Smak: Fyllig. Mustig mörk frukt och bär, tydligt örtig, smak av mineral, balanserade tanniner. Nyanserad med inslag av läder och fat.
Omdöme: Drickvänlig och härligt mörkmustig vinsmak!

Domaine des Bosquets Gigondas 2015 (90441)
Domaine des Bousquets, Gigondas Frankrike, 199 kr
Druvor: Syarh, mourvedre, cinsault
Smak: Fyllig. Fruktig och bärig, mycket spänstig smak med massor av frisk, frukt och bärig syra. Inslag av örter och kryddor, fat som ger stramhet och en en dos kryddor. Viollkarits skymtar.
Omdöme: Nyanserad, tät, ungt vin.

Recept fondue

Olika såser med smak av senap, vitlök, örter eller worcestershiresås.
Pommes frites
Små ättiksgurkor
Grönsallad
Bröd

Fondue-kött
500 gram oxfilé, 600 g, eller lövbiff
1 st gul lök(ar)
0,5 flaska rött vin
7 dl vatten
0,5 dl kalvfond, konc
2 tsk soja
0,5 dl Sherry, torra, (ev)

1. Skär köttet i centimetertjocka strimlor eller i munsbitar.

2. Hacka löken och lägg den i en kastrull. Häll i vin, vatten, kalvfond och soja och koka upp. Sjud några minuter. Smaksätt gärna buljongen med en skvätt torr sherry.

3. Duka fram kött och til-behör.

4. Sila över buljongen i en fonduegryta och ställ den över en spritlåga på bordet. Spetsa köttet på långskaftade fonduegafflar och koka det i buljongen.

Förlag på fler tillbehör:
Cornichons
Syltlök
Röd lök
Savoykål
Champinjoner

Såser:
Salsa, barbecue, tartarsås, majonnäs – smaksätt

 

Kommentera