faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Snart påsk – fyll på med favoritviner från Rhône

Favoritmarkera

Påsken närmar sig så sakteliga och det är dags att fylla på förrådet med gott vin från franska regionen Rhône. Det är en avlång region med underbara viner i många och varierade smakriktningar. Besviken blir jag väldigt sällan på Rhône, tröttnar inte heller utan återvänder gärna, igen och igen.

Fem röda viner från Rhône för cirka 100 kronor:

Mont-Redon Réserve Côtes du Rhône 2012 (5461), 105 kr
Mont-Redon Réserve från Côtes du Rhône gjort på cinsault, grenache och syrah, alltid ett säkert kort som även finns på halvflaska. Kryddigt och trevligt fruktigt med smak av både skogshallon och björnbär. Ungt förstås, men lufta en timme på karaff så rundas det av en smula. TIPS: Prova även deras vita Côtes du Rhône, mycket bra och till samma pris med nr 2813.

Lirac Les Chenais Côtes du Rhône, Lirac 2012 (2214) 99 kr
Mest grenache, en del syrah och lite mourvèdre. Kryddigt, smakrikt och fruktigt. Kryddningen är charmerande, lite inställsam och doftar lavendel. Lätt att tycka om.

Xavier Grenache Vielles Vignes Côtes du Rhône 2010 (2151) 85 kr
85 procent grenache och resten syrah. Fin årgång det här, generellt i Rhône. Bra pris på ett trevligt allroundvin med stuns. Fin kryddighet med doft och smak av enbärsbuske och lagerblad. Mörka bär rundar av.

Château de Saint Cosme Côtes du Rhône 2012 (74503), 99 kr
Gjort på syrah. Fruktigt med viss kryddighet, mjukt och snällt som en kär gammal kompis. Mörka plommon, björnbär och en svag ton av viol och lakrits.

Vingård på Chateau Saint Cosme

Parallèle 45 Côtes du Rhône 2011 (22800), 99 kr
Ungefär lika delar grenache och syrah ger ett elegant vin med frisk syra, fin fruktighet från skogsbär och björnbär samt en pepprig eftersmak.

Och ett rött fyndvin:

Terre de Mistral 2012 (2167) Côtes du Rhône, 69 kr
Hälften grenache, lika delar syrah och carignan och en slatt mourvédre. Budgetvin med snäll prislapp. Kryddigt och eldigt med fin smak av mörka bär, örter och lakrits. Rejält vin med fatkaraktär som står sig bra till påskalammet.

Och ett vitvinsfynd:

Guigal Côte du Rhône Blanc 2012 (71947), 89 kr.
Blommigt, fruktigt med härlig smak av persika, gula äpplen och liten örtig ton som stramar upp lagom på slutet.

När priset inte spelar någon roll:

Lyxvinet

Druvorna skördas på Domaine de la Jannasse

Domaine de la Janasse Les Garrigues Côtes-du-Rhône 2011 (nr 70338), 301 kr
En tidigare årgång blev hyllad av Robert Parker och visst är detta häftigt. Dock gör man nog bäst i att lämna denna årgång i fred några år. Mycket av allt: fruktbombat, örtigt, köttigt med tydliga fattoner. Ingen elegant förförelse direkt, utan eldigt och häftigt. Domaine de la Janasse har även trevliga viner runt 100-lappen.

Lämna ett svar