Fem goda vitviner och tips hur du lagar bästa fisken

Favoritmarkera

Goda råd och tips för att laga bästa fisken är alltid välkomna.

Vintips har uppdaterats under dagen pga strul m uppkoppling. Tack för er förståelse när undertecknad ‘befinner sig på landet’.

 

Vita viner

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2013 (2275), Muscadet Frankrike, 79 kr
Frisk, stram och syrlig med uttalad äppelgrön smak. Ren och krispig.
Servera vinet, förslagsvis, till skaldjur naturell eller som ett glas, friskt läskande vitt vin.

Bolgarello Bianco Vermentino 2013 (2340), Toscana Frankrike, 79 kr
Torr och lätt aromatisk, grönfrisk smak med inslag av aprikos.
Trevligt vinval som gör sig perfekt till kalla sommarlätta rätter. Prova till ugnsbakad fisk.

Casal di Serra Classico Superiore 2012 (2419), Marche Italien, 79 kr
Mogen grön frukt, smakar av päron och ett uns apelsin. torrt vitt vin med kraft att möta grillad/stekt fiskrätt.

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2013 (6463), South Australia, 89 kr
Örter och gul äppelsmak är utmärkande drag i detta aussivin som därtill är skönt rostat i sin fruktiga, smakrika stil.
Prova vinet till stekt eller grillad fisk. Abborre med smörstekta sommarkantareller är givet!

Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2013 (5822), Rheingau Tyskland, 99 kr
Grapefrukt och päron i ultratorr, stramt citrussyrligt vin. Strålande fint vin som apero eller till alla rätter där smak av citron är den som gäller.
Pocherade rätter.

 

Monzninger Halenberg Riesling trocken 2012 (71841), Emrich Schönleber är ett helt strålande välgjort och bra vin vilket jag provade i juni. Dessvärre verkar inte art nr stämma alt har det inte kommit in ännu. Väljer att låta rek stå kvar för den som är på plats eller annat ställe där vinet finns att köpa.

 

Att laga fisk, tre ovärderliga tips

Tips 1 – Ugnsbaka

Baka fisken i 120 grader cirka 12-15 minuter. Fisken är klar när den nått en innertemperatur på max 55 grader

Tips 2 – Steka

Het stekpanna, vänd fisken snabbt när den blivit gyllenbrun, ta bort den från plattan och låt den vila i en stekpanna med lock i 10-165 minuter.

Tips 3 – Pochera

Lägg den upptinade fisken i sjudande lättsaltat vatten (1 msk salt/1L vatten). Fisken ska vara helt täckt och får aldrig koka!

Tillagningstiden är 5-7 minuter för en 4 cm tjock fiskbit och 7-10 minuter för 4 cm tjock hel fisk.

Lämna ett svar