Dryck till kräftor

Favoritmarkera

Dryck till kräftor kan vara öl, snaps, vitt vin och vatten. Valet av dryck på kräftskivan beror mycket på tycke och smak. Vanligast, och mest uppskattat är öl och snaps, men vitt vin fungerar också bra, vilket Anders Röttorp kommer att utveckla mer under veckan!

Den verkliga magin med kräftskivan försvann nog 1994 då förbudet mot kräftfiske togs bort helt. Traditionellt inleddes kräftfisket varje år den 7 augusti klockan 17.00 och avslutades den sista oktober. Detta ändrades 1982 till samma klockslag fast den första onsdagen i augusti med utökad tid till den sista december. Och numera är det alltså fritt, men det kan finnas lokala bestämmelser. Fiskar du själv så kolla vilka regler som gäller just där. Fortfarande är augusti lika med kräftor för många, även om det går att hitta de små liven i frysdisken året runt, importerade från Kina och Turkiet bland annat.

Kräftor har vi mumsat i oss i Sverige sedan 1600-talet, först som ingredienser i stuvningar stående på de rikas bord. Senare nykokta och varma. Först i slutet av 1800-talet började man låta kräftorna kallna i spadet innan de åts upp.

Kräftor kräfva dessa drycker

När man försökte införa ett förbud mot alkohol i Sverige 1922 användes kräftor som motpropaganda. Ni minns säkert Albert Engströms affisch: ”Kräftor kräfva dessa drycker”.

Egen kräftlag

Innan vi går in på dryckesrekommendationer vill jag propagera jag med. Om ni inte köper lyxkräftor eller fångar egna så är min uppfattning att alla kräftor vinner på att läggas i ny lag. Tina frysta kräftor långsamt i kylen. Lägg dem sedan i lag minst ett par timmar.

Kräftlag: Koka upp 1 flaska öl, 3 liter vatten, 3 msk salt och 3 msk socker i en kastrull. Koka några minuter och rör tills socker och salt löst sig. Ta av från värmen. Lägg i dillkronor i riklig mängd (gnugga dem gärna lite först så att aromerna frigörs) och låt lagen kallna. Lägg sedan i kräftorna. Låt stå!

Tillbehör till kräftor

Potkes är ett bra tillbehör. Mixa alla ostrester och skalkar du har med en rejäl bit rumsvarmt smör. Tillsätt någon msk cognac eller whisky. Potkes betyder egentligen krukost och det som inte går åt kan man spara i kylskåpet och fylla på vartefter med ny riven ost, smör och sprit.

Ett gott bröd därtill och en enkel kräftskiva är redo att avnjutas. Varför krångla till det? Ok, en Västerbottenpaj kanske är ett måste också. De feta tillbehören fyller en viss funktion om man nu inte väljer att hålla sig till vatten hela kvällen.

Och därmed var vi osökt inne på dryckerna. Öl och snaps är förstavalet för de flesta, men ett friskt vitt vin med hög syra går också bra om du frågar mig. Sältan i kräftorna dämpar syran i vinet en hel del, så därför föredrar jag den höga syran.

Snapsen får gärna ha inslag av dill, det blir en bra följeslagare till kräftans dillsmak. Val av öl är mycket personligt, jag föredrar en ljus ale eller en smakrik lager.

Öl till kräftor

Landsort Lager (1466), Sverige, 28,90 kr för 500 ml
Maltig, brödig smak med fruktiga inslag av apelsin och aningens sötma.

Oppigårds Golden Ale (1490), Sverige, 17,90 kr för 330 ml
Fruktig och humlearomatisk smak med en del beska och inslag av aprikos och apelsin.

Ekologiskt
Sigtuna Organic Ale (1547), Sverige, 15,20 kr för 330 ml
Fruktig smak med inslag av apelsinskal, sirap och kåda.

BrewDog Trashy Blonde (11581), Storbritannien, 19,90 kr för 330 ml
Brödig smak med tydlig beska, inslag av grape, aprikos och kåda.

Snapsglas

Snaps till kräftor

Läckö Slottsaquavit (33), Sverige, 199 kr för 500 ml
Kryddig smak med tydlig karaktär av dill, inslag av kummin och citrus. Ekologisk.

Dufvenkrooks Svensk Akvavit (BS 86739), Sverige, 150 kr för 375 ml
Kryddig smak med inslag av dillfrön, kummin, anis och citrus.

Vin till kräftor

Lyx
Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2012 (5818), Rheingau, Tyskland, 199 kr
Härligt frisk riesling med inslag av äpplen, örter och mineral.

Budget
Leth Grüner Veltliner 2013 (4200), Niederösterreich, Österrike, 79 kr
Fruktig, lite kryddig smak med inslag av päron, örter och citrus.

Ekologiskt
Chablis Domaine de la Boissonneuse 2012 (5624), Chablis, Frankrike, 166 kr
Torrt och friskt med smak av gula äpplen, mineral och citron.

Cider – istället för öl och vin
Cidre Biologique Brut (1803), Normandie, Frankrike, 48,70 kr för 750 ml
En ekologisk cider med 5 % alkoholstyrka. Torr, fruktig, nyanserad smak med inslag av mogna äpplen, citrus och mandel.

Alkoholfritt till kräftor

Mikkeller Drink’in The Sun (11994), Mikkeller, alkoholfritt öl, 16,90 kr för 330 ml
Fruktig humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av aprikos, mango, grapefrukt, ljus sirap och färska örter.

Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay 2013 (1911), alkoholfritt vitt vin, Australien, 52 kr
Torr, fruktig smak med liten sötma, inslag av gula äpplen, persika och honung. Kyl ordentligt.

Äppelmust Ingrid Marie (1863), Sverige, 38 kr för 375 ml
Trevlig cider med ”vuxen” smak. Fruktig smak med tydlig och frisk äppelsmak.

Kräftorna kräver åtminstone någon av dessa drycker. Välj efter tycke och smak.

Skål!

Lämna ett svar

?>