Röttorps Bästa lista, vecka 34, 2014
Röttorps Bästa, vecka 34, 2014
SB nr | År | Namn | Distrikt | Land | P | B | K | Pv | M |
kr | år | (0-20) | (1-5) | (0-3) |
Röda | |||||||||
2574 | 2012 | Periquita Original | Setúbal | Portugal | 69 | 14-16 | 14.5 | 4.5 | 2-3 |
2043 | 2013 | Helderberg Bushvine Shiraz | Sydafrika | 95 | 14-16 | 16.0 | 4.5 | 2-3 | |
72428 | 2008 | Château d’Anglès Rouge | Roussillon | Frankrike | 169 | 15-25 | 17.5 | 4.5 | 2-3 |
92190 | 1999 | Buriano | Toscana | Italien | 179 | 14-15 | 17.5 | 4.4 | 2-3 |
Roséviner | |||||||||
6077 | 2014 | Mulderbosch Cab S Rosé | Sydafrika | 79 | 14 | 14.5 | 4.2 | 0-1 |
Vita torra | |||||||||
2196 | 2012 | Trio Chard/Pinot G/Pinot B | Casablanca | Chile | 79 | 14 | 15.0 | 4.4 | 1-2.5 |
5521 | 2012 | Bourgogne Bl. Kimmeridgien | Brocard | Frankrike | 99 | 14-16 | 16.5 | 4.6 | 1-3 |
81411 | 2005 | Langlois-Chateau VV | Saumur | Frankrike | 179 | 14-24 | 17.5 | 4.5 | 2-3 |
Vita halvtorra | |||||||||
6257 | 2013 | Kloster Eberbach R. Sp. | Rheingau | Tyskland | 119 | 14-17 | 16.5 | 4.4 | 0-2 |
Söta | |||||||||
8016 | 2008 | Churchill’s LBV | Portvin | Portugal | 169 | 17-23 | 17.0 | 4.5 | 1-3 |
2735 | 2011 | Casillero del Diablo LH SB 37cl | Maule | Chile | 59 | 14-16 | 16.0 | 4.4 | 1-3 |
Mousserande | |||||||||
7628 | NV | Pongrácz Brut | Sydafrika | 111 | 14-16 | 16.5 | 4.6 | 0-2 | |
7553 | 2008 | Palmer Blanc de Blancs | Champagne | Frankrike | 299 | 14-20 | 18.0 | 4.4 | 0-2 |
7676 | Pata Negra Rosado Brut | Cava | Spanien | 65 | 14-15 | 13.5 | 4.0 | 0-1 |
Rött lyxvin | |||||||||
92213 | 2003 | Wynns John Riddoch CS | Coonawarra | Australien | 555 | 14-28 | 19.0 | 4.2 | 2-3 |
Vitt lyxvin | |||||||||
90164 | 2012 | Lamm GV Reserve | Kamptal | Österrike | 385 | 18-30 | 19.0 | 4.4 | 2-3 |
Röda boxar | |||||||||
16510 | 2013 | Viña Maipo Cab S 3l | Valle Central | Chile | 184 | 14 | 13.0 | 4.4 | 1-3 |
6942 | 2013 | Rawson’s Retreat Shiraz/Cab 3l | Australien | 249 | 14 | 14.0 | 4.0 | 1-3 |
Vita boxar | |||||||||
5322 | 2013 | Wildboar’s Rock Riesling 3l | Rheinhessen | Tyskland | 199 | 14 | 13.5 | 4.4 | 1-3 |
2296 | 2013 | Rabl Grüner Veltliner 1,5l | South Australia | Australien | 159 | 14 | 15.5 | 4.2 | 1-3 |
För källaren | |||||||||
2266 | 2010 | Ch la Reyne Prestige | Cahor | Frankrike | 99 | 14-20 | 16.0 | 4.4 | 2-3 |
90364 | 2011 | Crozes Hermitage Dom. de Thalabert | Jaboulet | Frankrike | 199 | 18-25 | 17.5 | 4.4 | 2-3 |
P = Pris
B = Bäst
K = Kvalitet
Pv = Prisvärdhet
M= Mat
Jag sätter kvalitetspoäng efter 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett prisvärt vin kring 50 kr, 15 poäng ett prisvärt vin kring 115 kr och 18 poäng ett prisvärt vin kring 450 kronor. 20 poäng är ett helt fulländat vin.
Prisvärdheten anger jag i en skala 1-5 med decimaler.
1-1,4 = uselt
1,6-2,4 = ej prisvärt
2,6-3,4 = prisvärt
3,6-4,4 = väl prisvärt
4,5-5,0 = fynd
När jag bedömer prisvärdheten så tar jag även hänsyn till marknadspriser för olika vintyper och smaktyper. Siffror är bra som stöd, men vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.
En grov angivelse av vilken mat som respektive vin passar till finns i Matkolumnen.
Där betyder 0 utan mat;
1 smakmässigt lättare mat
2 mellanrik smakprofil
3 mäktiga smaker i maten
Kommentera
Du måste vara inloggad för att kommentera