Laddar annons
7 Sep, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Älskade Bordeaux, älskade merlot!

1990-talets franska atollsprängningar blev något av en sorti för världens främsta vinland. Åtminstone bland flertalet svenska konsumenter. Säkerligen var intresset för franskt vin på väg nedåt ändå i Sverige, med länder som Australien, Sydafrika, Chile och Argentina på frammarsch, men nog var det en illa vald tidpunkt att skicka Moruroa-atollen till de sälla jaktmarkerna.

Inlägget publicerades första gången den 6 oktober 2013,
Fransk ost, franska viner och andra delikatesser som associerades till Frankrike blev hyllvärmare och nog var det också en och annan Renault eller Citroën som fick stanna på hemmaplan. Bojkotten, den enskilde individens främsta vapen, gav fransmännen en uppförsbacke i flera länder och frågan är om Jacques Chirac hade tagit ett annat beslut om det vore idag. Bojkott eller inte, nog är det väl dags att återupptäcka Frankrikes största vinregion?

Utsikten från Ch. Troplong-Mondot i Saint Emilion

Merlot från Bordeaux

Bordeaux hyser tusentals producenter, drygt 8 000 faktiskt, och det finns ingen annan vinregion i världen som kan uppvisa sådan genomgående hög kvalitet bland producenterna. Tyvärr har många likställt Bordeaux med de klassificerade slotten i Médoc, de namnkunniga egendomarna i Saint-Emilion och Pomerol, vilket resulterat i tron att Bordeaux endast är för de förmögna. Det är trist, riktigt trist, för i min värld är Bordeaux fortfarande det kanske mest prisvärda vinet som står att finna, efter att du skalat bort de där dryga 200 egendomarna som attraherar även andra grupper är de sanna vinälskarna.

För de flesta vinkonsumenter är Bordeaux likställt med cabernet sauvignon även om den utan konkurrens mest odlade druvan heter merlot. Där den förstnämnda inger respekt och omnämns i goda ordalag så har merlot fått ett oförtjänt taskigt rykte. Om det beror på hur druvan framställs i amerikanska vinfilmen Sideways får förbli osagt, men som ofta är fallet så får nedsättande generaliseringar allt för stort utrymme. Merlot förtjänar din uppmärksamhet. Varför inte återupptäcka världens största och främsta vinregion på nytt, låt merlot hamna i fokus och inse hur fantastiska matviner de kan vara. Din köttbit kommer tacka dig, viltfågeln med en gräddig sås likaså. Hårdostar som lagrad Herrgård, Appenzeller och Gruyère icke att förglömma.

Merlot-dominerat från Bordeaux

I en tid då allt för mycket fokus läggs på vinernas koncentration och smakrikedom så är det en fröjd att dricka en 2006 Clarendelle (3147) för 129 kronor. Här är det fokus på finess och finstämda syror. Lätt gräsig, plommonaktig doft och smak med behaglig syra och befriande torr stil. Har du tillgång till fasanbröst så prova vinet till detta och glöm inte den gräddiga såsen och en klick rönnbärsgelé. En stramare stil uppvisar Médoc-slottet Château Liversan (71283) med sin 2009:a för 149 kronor. Fortfarande ungt och med flera års utveckling framför sig. Provar du idag så ge det en stund i karaff innan. Här är det nästan lika delar merlot och cabernet sauvignon vilket ger ett tuffare vin, mer svartvinbärsfrukt och cederkaraktär. Årgången gav hög druvmognad men Liversan är likväl ett torrt vin och ett givet val till din ryggbiff med béarnaisesås och klyftpotatis som tillagats i ankfett.

Vill du ha en mer yppig stil av Bordeaux så är 2008 Château de Reignac (72918) för 169 kronor ett av regionens mest spännande viner. Kanske inte för den traditionella Bordeaux-fantasten men när det väl är i glaset så är det svårt värja sig för den fina frukten och de snygga inarbetade fattonerna. Och visst kan modernt svarvad Bordeaux som endast går under den lägre klassificeringen Bordeaux Supérieur, vara såväl seriös som lagringsbar. Ett nummer större men också i den moderna skolan är Jean-Luc Thunevins 2009 Bad Boy (75170) för 219 kronor. Visst finns här rejält med kraft, alkohol och mogen frukt men ursprunget andas ändå Bordeaux. När viltsteken står på menyn krävs en Bad Boy som ledsagare. Slutligen, ett vin som visar att Bordeaux är prisvärt så det förslår; 2010 Ronan de Clinet (3991) för 120 kronor. Bakom vinet står ett av Pomerols främsta egendomar, Château Clinet. Här är det åter tal om en mer modernt anlagd Bordeaux men årgången stramar upp vinet. Ren merlot med skön björnbärsfrukt och fina syror. Fortfarande lagringsbar men svår att hålla sig från när du väl provat.

Bordeaux - världens mest prisvärda vin!

 

 

Författare: Niklas Jörgensen