faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Boxtoppen | Vinbanken, oktober 2014

Favoritmarkera

Att köpa boxvin kan tyckas vara okomplicerat men faktum är att det finns två viktiga detaljer att kolla upp vid köp. Den första och absolut viktigaste uppgiften är vilken boxvinets tappdag är. Information ska skrivas ut.

En bra tumregel är att undvika alla boxar vilka har ett tappdatum äldre än tre månader. Det är den generella tidsläng branschen nämner för bibehållen kvalitet på innehållet i boxen. Är vinboxen äldre, kan vinet förmodas ha passerat sin bäst-före-gräns och då är det bättre att välja ett annat märke och box.

Detalj nummer två är vinets innehåll av socker. Den noteringen kan tjäna som vägledning till vilken stil och typ av vin det är. I stora drag kan man säga att ju högre sockerhalt ett s k torrt bordsvin innehåller desto mer modern och mingeltingeltangel är dess genre. I regel är de mer söta bordsvinerna därtill usla följeslagare till mat medan de är perfekta som ”ett glas vin efter middagen”. Således, fråga dig själv vilken typ och stil av vin du tycker om och hur du vill dricka ditt vin.

Av den anledningen kommer nu en uppdaterad lista efter sommarens populära inlägg Roséboxtoppen, Topp 10, bästa vita och röda boxviner sommaren 2014
och ur djupdykningen i bolagets statistik bland bästsäljarna, bland andra röda boxtoppen

Boxtoppen, oktober 2014

Vita boxar

Aussie Great White Chardonnay (6449), Altia, Australien, 59 kr för 1L tetra
Vinet är årgångslöst men dök upp på provning för vin med ny årgång i juni. Doften är fruktig, påminner lite om banan. Smaken är torr, lätt och blygsamt fruktig av päron. Mycket enkelt vin men inte desto mindre, ren och felfri.
Betyg: 3
Socker: 4 gram/liter

Foot of Africa Chenin Blanc 2014 (27003), Kleine Salze, Western Cape Sydafrika, 169 kr för 3 L
Doften är frisk av gul frukt. Smaken torr, medelfyllig och exotiskt fruktig av aprikos, päron och citrus. Trevligt vin för liten peng.
Betyg: 3+
Socker: Mindre än 3,0 gram/liter

Zonnebloem Sauvignon Blanc 2014 (2020), Zonnebloem, Western Cape Sydafrika, 219 kr för 3 L
Doft av fläder och krusbär, smaken är fruktig och medelfyllig. Inslag av mogna päron, citrus som drar åt lime och av fläder. Trevligt vitt i mingel-genren.
Betyg: 3+
Socker: Mindre än 3,0 gram/liter

Röda boxar

Mauro Primitivo Alberello 2013 (32364), Nordic Sea Winery, Salento Italien, 209 kr för 3 L
Färgen är rödblå, doften mörkfruktig med inslag av lakrits. Smaken medelfyllig av mörka bär, frukt, lakrits, viol och kakao. Snitsigt vin i ”mustigmycketstil” och för att dricka ett glas utan mat men också gärna till husman.
Betyg: 3+
Socker: 4 gram/liter

Ramos Reserva 2012 (6139), João Portugal Ramos, Alentejo Portugal, 225 kr för 3L
Mustigt, fylligt rött vin som smakar av mörk frukt, av kryddor som lagerblad, viol och sötlakrits. Trevligt till middag!
Betyg: 4
Socker: 4 gram/liter

Allegrini 2013 (2309), Allgrini, Veneto Italien, 259 kr för 3 L
Smaken är fruktig, lätt körsbärskärnig med inslag av mörka, söta bär. Vinet är medelfylligt med en avslutande rondör av bärsötma.
Betyg: 3
Socker: 7 gram/liter

Lämna ett svar