kim-crawford-sauvignon-blanc-artnr-78974

Gredos — vinerna har aldrig smakat bättre!

Favoritmarkera

GREDOS. Att vin från Gredos aldrig smakat bättre är lika sant som att Madrids ungdomsgeneration klassat föräldrarnas vinval som , “inte gott”. Så vad är på gång i Gredos men först, låt oss konstatera att vin från Gredos inte ska ställas upp jämte ett visst vin på bolaget med artikelnummer 12797 och 12798.

Sierra de Gredos väster om Madrid är inte en enskild vinregion, det är en bergskedja. Det avlånga bältets röda viner har på senare år gått från robusta till transparenta, mjuka och friska. Här presenterar vi några av de unga vinodlare som sätter ett nytt kvalitetsdistrikt på den spanska vinkartan. Och det gör dom med druvan garnacha.

 

D.O. Vinos de Madrid och D.O. Méntrida

De två ursprungsskyddade vinregionerna längst Gredosbergen är Vinos de Madrid och Méntrida. Förutom dessa finns även en stor regional appellation vid namn Vino de la Tierra de Castilla y León, oftast använd för enklare viner.

 

Allt var inte bättre förr

De numera pensionerade vinmakarna kring Madrid lakade förr gärna ur druvskalens extrakt rejält, vilket gjorde vinerna robusta och besvärliga att förena med en måltid. Producenterna använde därför amerikanska ekfat under lagringen vilket ger en söt kryddighet som balanserade det sträva. Den soppan presenterades dock sällan på landets mer väldukade bord. Inte ens bland de urbana familjerna i centrala Madrid, där man hellre valde dryck från Rioja

De senaste åren har det inletts en motreaktion av vingårdsägarnas egna barn, den yngre generations vinmakare. De vågar numera kritisera sina föräldrar på ett sätt som inte hade ansetts helt aktningsfullt förut. Men det handlar inte om att utveckla något nytt, utan snarare att städa upp och med en internationell utblick komma fram till vad som gör regionen unik. Dagens utbildade spanska vinmakare är påfallande ofta ”vinodlare” på visitkortet. De inspireras av ett ekologiskt jordbruk och de idéer om småskalighet och platsfokus som kännetecknar de flesta viner värda att talas om.

 

Allt är fortfarande inte bra

De moderna viner jag skriver om idag är alla enligt vinmakarna själva ekologiska, och det är antagligen sant. Tyvärr har de ingen eko-certifiering. Producenterna tycker inte att det behövs, ett i mitt tycke onödigt revolterande mot de viktiga organisationer som ger konsumenten en garant för produktionsvillkoren. Nedan kan ni läsa om några av de mer namnkunniga vinerierna i den post-moderna stil som genomsyrar många av Spaniens bästa viner. De är alla representerade på den svenska marknaden sedan relativt nyligen.

 

Daniel Jimenez-Landi — ambassadör för spanskt naturvin

Daniel ”Dani” Landi har med sina vinmakar-vänner gjort mer för synen av druvsorten garnacha sedan den amerikanske vinskribenten Robert Parker satte nytt ljus på druvan vid ett vin-seminarium år 2009. Idag är Landi även en av ledarna i den spanska naturvins-scenen, som kortfattat är en anti-industriell filosofi för vinmakande.

Dani Landi håller till i vinregionen Méntrida och producerar viner som fått stor uppmärksamhet både nationellt och ute i värden. Hans bästa viner kommer ifrån de gamla vinstockarna högt upp i sluttningarna av Gredosbergen, där temperaturen mellan dag och natt är påfallande.

 

Prova från Dani Landi

2013 Las Uvas de la Ira (++) är ett fantastiskt exemplar av denna nya luftigare och friare stil av garnacha. Helt fri från eksmak, koncentrations-komplex och utdaterad reserva-retorik. Dani ser precis som många andra yngre utbildade vinmakare mot Bourgogne och vill med detta vin göra ett ”byvin” från El Real de San Vincente. Vinet är flörtigt och ljust till färgen med den blommiga doft av hallon som är generell för dessa viner jag skriver om idag. Oerhört drickvänlig smak, men för den skull inte ett dugg oseriös.

 

Bodegas Marañones — mikro-vingårdar i Gredosbergen

Marañones verksamhet startade så sent som 2008 av vinmakaren Fernando Garcia, såklart god vän med Dani Landi. De båda föddes i Madrid och har hängt ihop sedan de tog sin vitikultur-magister. Under utbildningen visade det sig att de båda hade samma filosofi när det gäller vin, de kallar sig lite skämtsamt ‘chicos del terroir’ (grabbarna terroir).

Garcia har likt Landi en absolut insikt om att det är druvan som är central byggsten i hela vinmakandet. Han upplever en frustration över att många traditionella spanska vinfirmor fortfarande skryter om dyra tekniska apparater i vinerierna. Marañones handlar om 26 mikro-vingårdar rika på granit i Sierra de Gredos och Guadarrama-bergen. Firman odlar ekologiskt, pressar manuellt och jäser på stora fat med vingårdens egna jästkultur. Allt för hantverkets och den lokala smakens skull.

Prova från Marañones

2013 Treinta mil Maravedies (+) är ett rött garnacha-vin av druvor ifrån fyra vingårdar, totalt strax under sex hektar. Vinrankorna är mellan 30 till 70 år gamla vilket är vanligt i regionen och bidrar till vinernas naturliga koncentration. Jag har valt ut detta vin på grund av sin flirtiga arom av rosor och hallon samt dess transparenta stil. Här fins även en liten stjälkighet som kommer uppskattas av er som uppskattar traditionell röd Bourgogne.

 

Comando G — Sensuell garnacha i liten upplaga

Comando G är ett projekt av Dani Landi, Fernando Garcia och Marc Isart från vineriet Bernabeleva. Fröet till detta samarbete såddes år 2005 under tidigare nämnda utbildning i Madrid. De tre grundarna ville prova på att skapa gemensamma viner utav deras största intresse i livet, garnacha från Gredos.

Vinerna under Comando G kännetecknas av sin ”luftiga” rödfrukt, rena smak och drickvänlighet. De ska även enligt burgundisk filosofi utrycka de olika byarna i Sierra de Gredos och ambitionen är hög. Commando G resulterar därför bara i 15.000 eller högst 20.000 flaskor årligen.

 

 

Fernando och Dani

Prova från Comando G

2013 La Bruja Averia (+) kommer denna årgång från byn Rozas de Puerto Real, en bit väster om Madrid. En medelfyllig garnacha i samma stil som vinerna ifrån deras separata bodegor. Denna årgång är den bästa hittills men finner du en flaska från 2012 ska du vara ledsen. Men vinet kommer då istället från den varmare byn Cadalso de los Vidrios.

 

Uvas Felices — det senaste tillskottet

Uvas Felices (glada druvor) är ett samarbete mellan den katalanske vinhandlaren Quim Vila (Vila Viniteca) och framstående vinmakare runt om i Spanien. Uvas Felices garnacha från Sierra de Gredos görs av de numera grundligt presenterade gossarna bakom Commando G. Stilen bestäms dock i samarbete med Quim som verkar ha en lite fylligare preferens.

 

Prova från vineriet

2012 El Hombre Bala (+) är den andra årgången och har nu mindre ekkaraktär än både 2010 och 2011. Vinet är i en något mer fullmatad stil och rekommenderas varmt.

 

 

Vinerna på plats i Stockholm

Ett tips till er som håller till i Stockholm är att flera av de nämnda vinerna finns att smaka på Hornstulls Bodega.Man kan även beställa på vilaviniteca.es

Länk 1 Vinhandlaren Quim Vila 

Lämna ett svar

 1. Olly Bartlett
  27 januari 2015

  Also available in many great other restaurants across Sweden now, including Bar Nombre and Shibumi (Comando G’s Bruja de Rozas by the glass) also Svartengrens, Mattias Dahlgren, Ekstedt, Tranan, and many more. Viva Garnacha, Spain’s true treasure!

  • admin
   27 januari 2015

   Thanks for the update Olly!