Extrem sherry – för entusiaster & smakjägare

Favoritmarkera

För snart tre år sedan skrev jag en artikel om fenomenet — en rama — de nygamla sherryvinerna som buteljeras direkt från faten (med endast en mycket svag filtrering). Sedan dess har kategorin exploderat.

Brittiska vinhandlare är drivande i att sherry-producenterna bygger ut sina portföljer med fler lågfiltrerade vin-stilar. Jag har druckit mig igenom allihop och måste säga att ett påstående från min förra text har visat sig osant. Nämligen frågan om hållbarhet.

 

Sherry en rama är lågfiltrerade starkviner — inte spädbarn

Jag skrev att rama-buteljer hade extra kort hållbarhet och idealt skulle konsumeras före sin tredje månad i flaskan. Något som har visat sig vara osant, vinerna håller mycket längre än så. Det finns alltså ingen anledning att behandla dem som om de vore färskmjölk. Tvärt om så utvecklas intressanta karaktärer i flaskan precis som med andra högkvalitativa ekfatslagrade vita viner.

 

Tre palominofavoriter för den orädda

Jag har valt ut tre en rama-flaskor som är värda att söka upp för den som söker sig till det extrema, viner som tar stilarna fino och manzanilla till sina absoluta ändhållplatser. De är samtliga gjorda på sorten palomino som växer på de kritvita jordarna utanför Jerez de la Frontera i Andalusien. Druvmusten jäser, spritas upp till strax över 15 procent och lagras därefter i gamla ekfat under ett skyddande lager jäst. På så vis utvecklas vinerna mer eller mindre utan kontakt med syre. Jästen (kallad flor) lever på bland annat vinets socker och glycerin, vilket gör ”biologiskt lagrad sherry” till det torraste och skarpaste vinet i värden.

Bodegas Argueso

 

Majestätisk ”Manzanilla Pasada” från Argüeso

Herederos de Argüeso producerar manzanilla sedan 1822 och bodegan ligger kvar på Calle de la Mar i havsbyn Sanlúcar de Barrameda. Firman är framförallt känd för sina viner ”Las Medallas” och ”San Leon”, båda manzanillaviner med en genomsnittsålder på fyra respektive sex år. Argüesos äldsta manzanilla Reserva de la Familia, 11€ 750 ml (++) buteljeras i två små omgångar per år, en gång på våren och en på hösten när flor-täcket är som tjockast. Vinet är i genomsnitt nio år gammalt, alltså i den övergångsstil mellan manzanilla och amontillado som kallas för manzanilla pasada (övermogen manzanilla).

Reserva de la Familia har den unika smaken av salt havsbotten och alger som kännetecknar fullmogna viner från Sanlúcar de Barrameda. Här finns även inslag av indiska kryddor som curry och bakade citroner. Det är ett vin som visar upp karaktärerna av det mogna och sakta avtagande jäst-täcket samt den mineralitet som kommer fram i avsaknaden av de annars dominerande aromerna av jäst.

Ingen lätt manzanilla för den opretentiösa skaldjurslunchen, utan mer ett seriöst presentvin till en vinnörd eller som gastronomiskt sällskap till samma rätter som normalt sköljs ner med ekfatslagrade vita viner av chardonnay.

Japanska kockar, Bodegas Argueso

 

 

”Stekig” fino från El Puerto de Santa Maria

Bodegan Gutiérrez Colosía har sina rötter i samma period som Argüeso, men i byn El Puerto de Santa Maria några kilometer söderut. Den fina stranden lockade då som nu de feta sherryhandlarna i Jerez. El Puerto har fortfarande ryktet om sig att vara lite av sherry-triangelns St Tropez. Därför är det inte konstigt att byn huserar områdets bästa restaurang, Aponiente med stjärnkocken Àngel León. Här kan du beställa sherry som om du är kung i baren, listan är fullständigt oslagbar.

Beställ en fördrink i form av Gutiérrez Colosía Fino en Rama, 14€ 500 ml (++). Vinet har unikt nog en vinös karaktär som påminner om en blanc de blanc från Champagne, fast betydligt fetare. Egentligen inte något konstigt då druvorna till både champagne och sherry växer på jordar rika på krita. Men mer specifikt handlar det om bröderna Gutiérrez priviligierade adress. Bodegan ligger svalast tänkbart, bara en liten parkeringsplats ifrån floden Guadalete, alltså precis i mynningen till den iskalla Atlanten och dess salta vindar. Vinet känns relativt ungt och har toner av brioche, mandelmassa, krutrök och vit persika. En vansinnigt elegant aperitif och även lätt att ta till sig för mer oerfarna sherry-smakare.

Familjen Colosia

 

Intensiv årgångs-sherry från Williams & Humbert

Slutligen vill jag rekommendera ett udda val från Williams & Humbert i Jerez de la Frontera. Firman har Europas största bodega under ett tak, alltså gott om plats att experimentera. Bland de 65 000 faten finns bland annat en ”statiskt” lagrad fino, något som dom började med så tidigt som 1919. Det vill säga biologiskt (under flor-täcke) lagrade finos som får ligga i samma fat utan uppfriskning med yngre årgångar, vilket annars är standard. 2006 Fino En Rama, 11€ 500 ml (++) är baserat på samma viner som Pando firmans fantastiskt prisvärda och nyligen återlanserade standard-fino.

Basvinet kommer alltså uteslutande från vingården Balbaína som med sitt läge nära Atlanten ger extra finessdrivna viner. Nog står det fino på etiketten, men den korrekta men ej officiellt tillåtna benämningen på denna stil är fino-amontillado (samma som manzanilla pasada i Sanlúcar).

Flor-jästen frodas nämligen enbart i kontakten med nytt näringsrikt vin, ett fat med fino som hålls separerat utan kontakt med unga viner får alltså ett tunt oskyddade jästtäcke. Det känns tydligt på smaken som har en intensiv karaktär av nötkaka, cognac, rå tonfisk och fikon. Den är kanske inte så komplex som solera-lagrad sherry, istället är detta ett stort och fett vin som exploderar av direkt smak, även när i små sippar. Ett fantastiskt vin till skaldjurspaella eller ljusa krämiga rätter med svampinslag.

Vinerna kan beställas till Sverige via Vila Viniteca

Huvudbild: Paola Medina, Vinmakare Williams & Humbert

 

Lämna ett svar