Röttorps Bästa med välbyggd sydfransos

Favoritmarkera

En välbyggd sydfransos, pinot noir från Rheingau, nyanserad Marlborough SB, billig och bra halvtorr riesling, Vintage Port med mognad, champagne 65% oftare, lyxig klassisk cabernet och den allra bästa röda boxen, är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v08 2015 på Röttorps Bästa

Château Pech-Latt, 2013 för 101 kronor. Välbyggt och precist sydfranskt vin på druvblandningen carignan, grenache, syrah och mourvèdre. Tuch av rökta skinkor i bakgrunden i svartfruktig stil. Utmärkt, mycket användbart modernt vin från Languedoc med nästan lite bordeauxstruktur.

Pinot noir från Rheingau

Künstler Pinot Noir Tradition, 2012 för 111kr. En utmärkt lätt tysk pinot noir från Rheingau med lite generösa toner. Det görs numera en hel del bra rödviner i Tyskland. Här i allra västligaste Rheingau har man gjort rödviner sedan mycket lång tid tillbaka på pinot noir.

Nyanserad Marlborough SB

Hunter’s Sauvignon Blanc, 2014 för 106 kronor är min favorit bland friska och härliga SB vinerna från Marlborough på Sydön i Nya Zeeland kring hundringen. Den har lite större komplexitet och nyansrikedom än sina konkurrenter. Bra längd och genomklang och i stort sett saknas krusbärstonen. Nu i bra ny årgång 2014.

Billig och bra halvtorr riesling

Moselland Riesling Spätlese, 2013 för 70 kronor har just anlänt i riktigt hygglig ny årgång. 2013 är rätt variabel i Tyskland, men hos detta utmärkta kooperativ i Moseldalen verkar det ha fungerat bra. Den billigaste riktigt bra halvtorra rieslingen på Systemet.

Vintage Port med mognad

Det bästa och mest exklusiva ostvinet är en hyggligt mogen Vintage Port. Graham’s Malvedos Vintage Port, 1999 för 374 kronor är en stor rik spänstig och ännu ungdomlig bra Vintage för måttliga pengar. Underbart gott nu och växer ett decennium till i källaren. Stor rik fällning och måste dekanteras noggrant för att kunna användas.

Bra champagne 65% oftare

Palmer & Co Brut Reserve, 231 kronor. Palmer gör riktigt bra årgångschampagne för rimliga priser. Deras huschampagne utan årgång är också en bra frisk betydande champagne med långt bra slut. Harmoniskt och trevligt hela vägen både till skål och mat. Ca 150 kronor billigare än de kända stora champagnehusens motsvarigheter. Det gör att antalet champagnetillfällen kan ökas med 65% till oförändrad kostnad och kvalitet.

Lyxig klassisk cabernet

Torres Mas La Plana Cabernet Sauvignon, 2010, för 391 kronor är ett av vinvärdens stora klassiska cabernet viner sedan starten 1970. Stort läckert välstrukturerat idag ungdomligt vin med lovande utsikter att mogna ut till något riktigt betydande. Riktigt bra lyxigt framtidsvin i denna årgång.

Bästa röda boxen

Vila Santa Reserva, 2012 för 283 kronor per 3liter tycker jag fortfarande är den bästa röda boxen på Systembolaget oavsett pris. Denna årgång fungerar med all mat och alla människor i sin lite rödfruktigare stil med bra struktur och längd. Lufta gärna någon halvtimme före servering så blir det ännu bättre.

Lämna ett svar